Kermisconcerten 2019

Op vrijdagavond 28 juni mochten de jeugddrumband, de jeugdfanfare en de leerlingen van de basisschool de kermis openen met hun kermisconcert. Het thema van dit concert was ‘We Will Rock You’. Dit concert is opgezet door de vier Muziketiers. De vier Muziketiers bestaat uit Jop Janssen, Maarten Rijs, Geert Jacobs en Geert Nellen. Bijzonder aan dit concert waren de zelfgemaakte hoorns. Deze hoorns waren gemaakt van een tuinslang, met daaraan een soort trechter en een echt mondstuk. Leuk voor de kinderen om te ervaren hoe het is om een muziekinstrument te bespelen.

Als eerste deze avond was het de beurt aan het jeugdorkest om de spits af te bijten. Dit deden ze met het nummer ‘Play The Game’, onder leiding van Maarten Rijs. Nadat het jeugdorkest het eerste nummer had laten horen, was het tijd voor de kinderen van groep 5 en 6, onder leiding van Geert Jacobs, om te laten horen wat zij in hun mars hadden. Het werd gelijk duidelijk dat het thema van deze avond ‘We Will Rock You’ was, gezien ze het podium al stampvoetend en klappend opkwamen met het bekende deuntje van ‘We Will Rock You’. Dit was een leuke flashmob, want stuk voor stuk kwamen de leerlingen allemaal het podium op onder luid applaus van het publiek. Daarna was het tijd om aan het publiek de zelfgemaakte hoorns te laten zien/horen. Onder begeleiding van het jeugdorkest werden er twee nummers gespeeld. Knap wat voor geluid er uit een tuinslang met mondstuk en trechter kan komen. Na dit nummer liet het jeugdorkest het nummer ‘Cheerleader’ horen. Hierna kwamen de zelfgemaakte hoorns weer tevoorschijn en mochten de leerlingen van groep 5 en 6 nogmaals onder begeleiding van het jeugdorkest en Geert Jacobs laten horen wat voor geluid er uit een hoorn kon komen. De leerlingen hadden er zelf ook veel plezier om.

Hierna was het de beurt aan de jeugddrumband om zichzelf te presenteren op het kermisconcert. Het was even passen en meten op het podium, maar nadat alles gereed was gemaakt mochten zij hun beste klanken ten gehore brengen. Het eerste nummer wat ze onder leiding van Wouter Janssen speelde heette ‘Mersele ien de maot’. Van het wel bekende ‘1,2 in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad’. Maar de jeugddrumband had hier hun eigen draai aangegeven en zongen met z’n allen ‘1, 2 in de maat, anders wordt de drummer kwaad, maar de drummer wordt niet kwaad, want wij spelen in de maat’. Een aantal jongeren hoorde ik ook zingen ‘anders wordt Jop Janssen kwaad’….. Gelukkig is Jop niet boos geworden, dus alles ging precies in de maat. Een leuk nummer, waar het publiek zich ook erg om amuseerde. Na dit nummer liet de jeugddrumband nog een tweetal aan nummers horen. Knap wat deze jongens en meisjes al neer kunnen zetten. Ze gaan telkens met grote stappen vooruit, want bij ieder concert ligt de lat hoger.

Na de jeugddrumband was het weer de beurt aan het jeugdorkest. Zij lieten wederom een nummer horen wat ze tijdens het jubileumconcert ook gespeeld hebben, namelijk ‘Budapest’. Vrolijke noten op deze warme zomeravond. Hierna was het de beurt aan de leerlingen van groep 3,4 en 5 om onder leiding van Geert Jacobs samen op de blokfluit een aantal nummers te laten horen. Deze nummers speelden ze samen met het jeugdorkest. Het klonk al heel goed en wie weet vinden de leerlingen muziek maken zo leuk, dat ze in de toekomst misschien wel bugel, saxofoon of een ander instrument gaan bespelen. Hierna was het nog de beurt aan het jeugdorkest om voor hun het laatste nummer van de avond te spelen. Het liedje was ‘Sofia’. Wederom een vrolijk nummer, waarvan het deuntje in je hoofd blijft hangen.

Het laatste nummer van deze avond was wel heel speciaal. De avond werd afgesloten met nog een keer het nummer ‘We Will Rock You’, maar nu in een ander, speciaal jasje waarbij Geert Jacobs zijn beste zangkunsten liet horen. Alle leerlingen van de basisschool mochten op het podium klimmen en nadat Geert het publiek geïnstrueerd had wanneer zij mee mochten zingen, startte Geert het nummer in. Het publiek, maar ook de leerlingen van de jeugddrumband en jeugdorkest zongen, klapten en stampten goed mee met de voeten. Een prachtige afsluiter van deze avond.

Zondag was het de beurt aan de drumband en de fanfare om het kermisweekend compleet te maken. De drumband opende het concert met een heel speciaal nummer. Tijn van Hoof heeft onder begeleiding van Jop Janssen het mooie nummer ‘Comptine d’Un Autre Été’ laten horen op de marimba. Het hele publiek was muisstil om naar de mooie solo van Tijn te luisteren. Menigeen zal kippenvel hebben gehad. Hierna werd er dan ook luid geapplaudisseerd. Hierna liet de hele drumband nog een drietal aan nummers horen, onder leiding van Jop Janssen. Ze startte met ‘Sticky Fingers’, vervolgd door ‘Funk it Out. De drumband sloot hun deel van het concert af met ‘The Nehelennia Groove’, een nummer met veel dynamiek, waarin de spanning goed werd vastgehouden.

Na een kleine verbouwing op het podium was het de beurt aan de fanfare om een zevental nummers te laten horen. Als eerste lieten zij een Portugese mars horen, genaamd ‘Ovinthinio’. Een opzwepend nummer met de typische Portugese klanken. Daarna een ingetogen nummer van Wim Sonneveld, namelijk ‘Het Dorp’. Dit nummer heeft de fanfare al vaker gespeeld, maar het blijft een mooi nummer voor het publiek. Hierna werd er een nummer gespeeld wat op dit moment een van de meest spraakzame nummers is in binnen- en buitenland. Nederland heeft zich hier namelijk dit jaar mee vertegenwoordigd op het Eurovisiesongfestival. Het nummer ‘Arcade’ van Duncan Laurence heeft de wereld veroverd en het was voor de fanfare dan ook bijzonder om dit nummer op de lessenaar te krijgen. Hierna gingen we over naar een Italiaans nummer, genaamd ‘Vivo per Lei’. Voorzitter Frans vertelde dat iedereen bij de fanfare gelijk aan onze eigen dirigent Maarten moest denken, gezien Maarten nog wel eens een naam van iemand vergeet en diegene dan ‘Lei’ noemt. Dit nummer staat echter helemaal los van onze Maarten en de betekenis van ‘Vivo per Lei’ is dan ook ‘Ik leef voor haar’ (oftewel; ik leef voor de muziek). Hierna lieten ze nog twee bekende nummers van de jaren ’60 en jaren ’80 horen, namelijk de nummers ‘Ring of Fire’ van Johnny Cash en het nummer ‘Late in the Evening’ van Paul Simon. Tot slot stond het nummer ‘Bessarabyanke’ op het programma. Dit nummer stond bol van de dynamiek en tempowisselingen. Echter wilde het publiek nog een toegift horen, dus liet de fanfare voor de laatste keer deze zondagochtend nogmaals het nummer ‘Ring of Fire’ horen. Dirigent Maarten wilde dat het publiek meedeed, dus gaf het voorbeeld dat ze allemaal mee moesten klappen. Een mooie afsluiting van het kermisconcert.

Wij kunnen terugkijken op een geslaagd kermisweekend voor onze vereniging. Rest ons nog om namens alle leden van Fanfare St. Oda jullie een hele fijne zomervakantie te wensen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.