Geschiedenis

De drumband wordt officieel opgericht in 1968 als onderdeel van de kerkelijke fanfare St.Oda. De drijvende kracht achter de oprichting is Gerrit Hendriks en later de bestuursleden Albert Michels en Piet Janssen. In eerste instantie wordt begonnen met een tamboerkorps, dat zich bediend met trommels; later zal het gezelschap ook diverse percussie-instrumenten gaan gebruiken. Vanaf dat moment is het tamboerkorps een drumband.

In twee jaar tijd stoot het korps door naar de hoogste afdeling, de eredivisie. De instructeur in die dagen is Toon van Opbergen uit Overloon, die vijftien jaar lang menig succes zal oogsten. Een van de hoogtepunten in de geschiedenis is de deelname in 1974 aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.

De Merselose drumband wordt ook regelmatig uitgenodigd om optredens te verzorgen buiten de provincie. Zo wordt in 1977 en 1978 tijdens de Jordaanfeesten in Amsterdam opgetreden.
In 1982 neemt Toon van Opbergen afscheid van de drumband en wordt hij opgevolgt door Wil van Horck uit Tegelen. Onder diens leiding worden de successen voortgezet. Tijdens het bondsconcours in Venray in 1984 behaalt het korps het hoogste aantal punten in de eredivisie sectie A. Daarmee verwerft de drumband het recht op deelname aan de Limburgse kampioenschappen waar een eerste prijs wordt behaald. Het aantal punten waarmee dat gebeurt, is het hoogste dat de jury op dit kampioenschap uitdeelt.

Wanneer de drumband in april 1985 deelneemt aan de Nederlandse kampioenschappen worden zij verdienstelijk vierde. In 1986 wordt deelgenomen aan de Internationale Concertwedstrijden te Kanne in Belgie. In de hoogste afdeling behaalt de drumband een eerste prijs met lof der jury en een gouden medaille. In 1990 wordt de overstap gemaakt van sectie A naar sectie AB, de hoogste divisie van Nederland. In de daaropvolgende jaren wordt het instrumentarium aanzienlijk uitgebreid. In 1996 gaat de drumband voor de laatste keer in de twintigste eeuw op concours. Daar wordt een eerste prijs behaald met 313,5 punten.

De drumband is als onderdeel van Kerkelijke Fanfare St.Oda uit Merselo zodanig ook aanwezig bij optochten, serenades (en sommige) concerten of uitvoeringen van de fanfare.
Ook heeft de drumband solo optredens ( gemiddeld zo’n 3 stuks per jaar) waar meestal ook gebruik wordt gemaakt van percussie instrumenten. De drumband is na een dip in 2000 (er waren geen leden meer) herrezen uit een diep dal. Mede door inzet van de toenmalige voorzitter Dré van der Venne is het mogelijk geworden dat Ruwan Emonts samen met enkele vrienden (Roy, Andy, Priyantha en Teun) onder leiding van Henk Martens en Noud Janssen een herstart hebben gemaakt.

Op dit moment hebben we weer een volwaardige band, die een beste partij kunnen spelen. Behalve het muzikale aspect is er ook aandacht voor ontspanningsactiviteiten welke onderling, of met het jeugdorkest en/of fanfare worden georganiseerd. Iedereen die mobiel is en enigszins een muzikale aanleg heeft, kan lid worden van de drumband.

 

Comments are closed.