De muzikant en de baton


Een baton is een andere benaming voor een dirigeerstok.
Op deze pagina krijgt maandelijks een muzikant de kans om iets over zichzelf en het jeugdorkest/drumband/fanfare te vertellen.
Spreekwoordelijk geeft hij/zij daarna het stokje (oftewel de baton) door aan een volgende. 

Om mensen een beetje op weg te helpen…
Naam, leeftijd, welk instrument, hoe lang speel je al op dit instrument, leuke anekdote, muziekkeuze, ervaring van een concert of optreden, vriendjes/vriendinnetjes, muziekles, hobbies, etc.
 

 

Januari 2023 – PIETER RIETER
(40-JARIG JUBILARIS)

Het mailtje van de “PR en website commissie” van StOda verraste me werkelijk. Door “De Baton” aan mij door te spelen zit ik met een probleem want wat moet iemand, met weinig ritmegevoel, iets doen met een dirigeerstok? Gelukkig was het niet muzikaal bedoeld!!
Laat ik eerst iets zeggen over mij zelf, mijn naam is Pieter Rieter, door de liefde verzeild geraakt in Merselo, en woon daar sinds 1976.
Geboren in Maashees als jongste in een familie van 9 kinderen die allen geen muziekinstrument hebben bespeeld, dat wil niet zeggen dat ze niet van muziek zouden houden. Muziek kan mij boeien en de blaasmuziek in het bijzonder.
In mijn schooljaren is nooit aandacht besteed aan muzikale vorming dus dat wat ik er van weet komt door eigen interesse. Dit heeft niet geleid tot het bespelen van een instrument wat ik enigszins wel jammer vind. De muzikale ontwikkeling is belangrijk en daarom hebben we onze 3 kinderen, Marielle, Pieter-Paul en Martijn, geactiveerd om een instrument te bespelen en die doen dat op heden nog steeds. Ik ben ,via mijn schoonfamilie, enthousiast geworden voor de blaasmuziek. Het concours in Blerick in 1964/65? was voor mij de eerste kennismaking met St Oda. Heb er nog steeds een LP van.
Eind 1979 werd ik benaderd door het bestuur van de fanfare om medebestuurslid te worden, door mij met “Ja” beantwoord, zo volgde ik mijn niet muzikale vader op want die is in Maashees ook bestuurslid van de plaatselijke fanfare geweest. En bij mijn schoonfamilie Janssen zagen ze het ook wel zitten want Huub, Piet en Michel bespeelde ook een instrument in de fanfare, Sjef en Sjang waren eerder van de partij.
Na die tijd ben ik enthousiast deel gaan nemen aan het wel en wee van StOda. Het is fantastisch om een korps door repetities te zien groeien naar een optreden, concert of een concours toe. De vele interrupties van de man met de baton, zijn aanwijzingen en wijze lessen, zijn begrip voor iemands kunnen, het toebedelen van de muziekpartijen maar ook de keuze van de muziekstukken kan een korps laten groeien naar een daverend applaus. Dat moet voor een muzikant een heerlijk tevreden gevoel geven en motiverend zijn. Ook voor mij was en is dat een mooie ervaring, je bent tenslotte trots op je “eigen” StOda.
Voor de fanfare ben ik actief geweest in het beheer van de instrumenten en uniformen. Ik was jaren vice-voorzitter, medebestuurslid in de organisatie van de Muziekfeesten, zat in het bestuur van het Peeltournooi en verder vele zaken waar de leden niet direct van weten maar toch gedaan moeten worden. Er zijn altijd ups en downs binnen een vereniging waaraan gewerkt moet worden.
Na 25 jaar in het bestuur nu niet meer actief in de vereniging maar wel begaan met het reilen en zeilen van StOda.
Mijn complimenten aan de PR-commissie voor “De Baton” dit is een mooi stukje promotie maar ook een mooi stukje geschiedenis voor het nageslacht. Als je terug kijkt is er zo weinig bekent uit het verleden, gelukkig maak de website over de afgelopen tijd veel goed.

 

December 2022 – JOEL EIJSSEN
(40-JARIG JUBILARIS)

“Eens even kijken… met jouw lippen kun je het beste euphonium gaan spelen” zei de dirigent van fanfare St.Oda in 1987. Dat vond ik maar niets, ik wilde trompet spelen! Sindsdien speel ik met plezier bugel 😊.
Mede dank zij de goede jeugdopleiding en het jeugdorkest van St.Oda en de muzieklessen van Toon Schellens, Jan Bartels, Jacq Sanders, Charles Green en Willem van der Vliet heb ik een hele fijne muzikale ontwikkeling gehad.
Als solist heb ik deelgenomen aan vele solistenconcoursen. Dat werd door St.Oda ook gestimuleerd met onderlinge en federatieve solistenconcoursen. Ik vond ’t erg leuk te soleren. Na mijn D examen nam ik in 1986 deel aan de finale van de Limburgse Kampioenschappen (Mgr. Ronckenconcours) met het moderne grafische werk “Koan II” van Elias Gistelinck en mocht ik als eerste en enige bugelspeler deelnemen aan de nationale solisten kampioenschappen. Dat was een mooie ervaring.
Met fanfare St.Oda heb ik vele leuke optredens beleefd zoals het Peeltournooi, TEMA, uitwisselingen met andere orkesten en natuurlijk de serenades en concerten voor de Merselose mensen in zaal ’t Anker. Ook de uitjes naar bijv. Winterberg waren altijd gezellig.
Een memorabel hoogtepunt was in 1994 de eerste keer dat St.Oda onder de bezielende en vakkundige leiding van Piet Joris uitkwam in de superieure afdeling met 319 punten. We speelden ‘Land of the Long White Cloud’ van Philip Sparke. #indrukwekkend!
Oefening baart kunst, dus moet je gewoon veel en lekker spelen. En dat kon in Merselo ook prima! Carnaval in Merselo was ondenkbaar zonder joekskapel ‘De Platvuut’, het was dan ook altijd een feest om telkens weer nieuwe èchte Mèrselse carnavalsliedjes in te zetten en een gezellige sfeer te creëren. Met veel plezier denk ik ook terug aan de vele leuke optredens met Die Fidelen Rosentaler o.l.v. Jan van Osch en Jos Jansen, waarmee we mooie landskampioenschapstitels behaalden, sfeer brachten in tentfeesten, mooie concertreizen maakten en niet te vergeten de jaarlijkse Drie Kapellen Show tijdens de Muziekfeesten verzorgden .#sfeervol
Mijn eerste dirigeerervaring heb ik trouwens ook bij Die Fidelen Rosentaler opgedaan tijdens de concertreis naar Italië. Toen wist ik nog niet dat ik later diverse orkesten zou gaan dirigeren, waaronder fanfare ‘St.Caecilia’ (Hoogland), met wie St.Oda nog een erg gezellige uitwisseling heeft gehad.
Dat uitwisselingsconcerten gezellig zijn bleek wel in 1994, toen ik Marieke heb leren kennen tijdens een uitwisseling met fanfare ‘Crescendo’ uit De Weere. De huwelijksserenade door fanfare St.Oda in 2004 in Muiden was voor ons een zeer aangename en onvergetelijke verrassing. Inmiddels hebben we drie prachtige kinderen, Lieve, Joris en Veerle en wonen in Amstelveen.
Toen de reisafstand te groot werd om de repetities in Merselo te blijven bezoeken ben ik gaan spelen bij Brassband Kunst naar Kracht (De Goorn), waarmee ik als principal aan vele NBKs heb deelgenomen en in 2003 op het Brassband Festival Friesland de solistenprijs (‘Oldehove’ bokaal) op cornet met ‘Jubilance’ van William Himes heb gewonnen. Daarna speelde ik op solocornet bij Amsterdam Brass en kwam ik terecht bij het fanfareorkest van Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk (DSS) uit Aarlanderveen waar ik momenteel concertmeester ben. Met DSS hebben we het hoogste aantal punten ooit in de concertafdeling behaald: 97,5 punten. #wow #trots.
Dit jaar heb ik voor de 5e keer deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours (WMC); Met het Gelders Fanfare Orkest (GFO) werden we op 0.03 punten na wereldkampioen! #closefinish
Een mijlpaal in mijn muzikale ontwikkeling was wel het cum laude afronden van mijn conservatoriumopleiding Master in Music Conducting met de Marinierskapel der Koninklijke Marine in 2008 en mijn tijdelijke functie als plaatsvervangend hoofdvakdocent HaFa Directie aan het Utrechts Conservatorium.
Blaasmuziek is volgens mij: het creëren van lucht, maar dan wel warme en geïnspireerde lucht, met muziek als passie.
Tijdens het 90-jarig jubileumfeest van St.Oda in 2008 mocht ik soleren met ‘Sorry’ (van Kyteman), wat even voelde als thuiskomen. En dat is logisch, want in Merselo bij St.Oda liggen mijn roots, en dat zal altijd zo blijven.

 

 

November 2022 – HARRY VAN DER ZANDEN
(70-JARIG JUBILARIS)

Harry van der Zanden,
Geboren 15 november 1934 ien de straot ien Mersele.
Lid van de fanfare StOda vanaf 1951.
1e dirigent was Jeu Arts uit Venray.
Mijn eerste instrument was een Althoorn, later werd dat een Cor hoorn.
Met de repetities blies ik altijd 1e partij, maar als we op concours gingen was er altijd iemand anders die de 1e partij blies.
Piet Joris was toch wel de beste dirigent die ik meegemaakt heb.
Ik ben begonnen met de fanfare in de 3e afdeling, en uiteindelijk in Volkel gepromoveerd naar de superieur afdeling waar we 306 punten behaalden, een 1e prijs met lof van de jury.
Ik heb altijd met veel plezier muziek gemaakt bij fanfare StOda Merselo.
Met vriendelijke groet, Harry van der Zanden

 

Oktober 2022 – WIM VAN DIJCK
(70-JARIG JUBILARIS)

Hallo, ik ben Wim van Dijck, inmiddels 84 jaar. Samen met mijn vrouw Bets hebben we 5 kinderen en 10 kleinkinderen. De kinderen hebben allemaal mee gespeeld bij fanfare St.Oda tot ze uitvlogen.
Mijn Vader wilde persé, dat we (mijn oudere broer Harry en ik) ons aansloten bij de fanfare. In 1949 (ik was toen 11 jaar) was ik nog te jong, maar werd toch toegelaten. De toelatingsleeftijd was wat hoger. Onze eerste muzieklessen (noten leren lezen) kregen we op de lagere school van de heer Piet Jansen (Smit ziene Piet). Mooi herinneringen, heb ik vooral aan de eerste repetities, onder leiding van dirigent de heer Tjeu Arts. Tjeu kwam altijd met de fiets vanuit Venray en stalde deze consequent bij binnenkomst achter in de repetitiezaal.
Ik ben begonnen met bugel, en dit instrument heb ik altijd bespeeld.
Ook was ik bij de boerenkapel, genoot vooral van de Culturele dag van de jonge boeren, waar we optraden. Dat was altijd een feest. Ook genoot ik veel van de carnavalsactiviteiten waaronder school- en jeugdcarnaval maar ook de deelname aan de optochten. Een van mijn eerste optredens was tijdens de opening van Vredepeel door Sicco Mantsholt 16 juni 1955. Een geweldig feest, waarna we na een aantal biertjes in een D.U.W.-bus (Dienst Uitvoering Werken), terug keerden naar Merselo.
Het was voor mij best spannend, ik was nog jong, wanneer tijdens de eerste jaarvergaderingen de spanningen en emoties zo hoog opliepen vanwege meningsverschillen over verschillende onderwerpen, zelfs zo hoog, dat er mensen naar huis gingen. Deze mensen kwamen echter gewoon altijd weer terug nadat de emoties gezakt waren.
Het Cecilia feest was ook elk jaar een hoogte punt. Dit feest werd een hele dag gevierd en er waren meer verenigingen bij betrokken.
Ook toen al werden er financiële acties gehouden, om de fanfare-kas te spekken. Onder andere met de fanfare op de vrachtauto van Tijsen door het hele dorp voor geldelijke steun.
De carnavalsoptocht in Venray ging altijd door, ook al konden soms, vanwege de strenge vorst de instrumenten niet mee. Pannen en potten, deksels, en diverse creatieve oplossingen werden als alternatief instrument bedacht.
Met veel plezier ben ik actief als speler bij de fanfare geweest en heb ik genoten van repetities en optredens, vooral ook de 3e helft.
Een van de hoogtepunten op prestatieniveau was het concours in de superieure afdeling met een behaald resultaat van 331,5 punten met als dirigent de heer Piet Joris, een naar mijn mening geweldige dirigent.
Menig jaartje heb ik de reparaties en aankopen van instrumenten verzorgd. Ook ben ik ruim 20 jaar actief lid van de Fidelen Rosentaler geweest en heb daar Flügelhorn gespeeld (ook een soort bugel).
Nog steeds geniet ik van de concerten van de fanfare. Daarnaast geniet ik van onze kinderen en kleinkinderen, fietsen, de natuur, sporten, en van alle bezigheden in onze tuin.

 

September 2022 – NOVALIE


Hoi, ik ben Novalie, 8 jaar oud en woon in Merselo. Ik krijg drum les van Bart nadat ik de proefles gedaan had. Het leukste aan de lessen is dat ik ook op de xylofoon mag spelen wat ik erg leuk vind om te doen. Van de zomer heb ik een drumstel gekregen van papa en mama en ik kan niet wachten om de lessen weer te beginnen. Alle muziek vind ik leuk maar vooral K-pop vind ik geweldig! Naast muziek maken zwem ik heel graag en zit ook bij de spio voor synchroonzwemmen. Muziek en water, de beste combinatie 😄


 

Juni 2022 – SVEN DEILING

Mijn naam is Sven Deiling. Ik ben net 7 jaar geworden. Ik woon in Merselo en ik zit in groep 3 van De Lier. Ik kreeg eerst een proefles drummen van meneer Bart. Ik vond dat meteen heel leuk en nu krijg ik elke woensdag les van meneer Bart. Ik doe graag drummen en ik oefen ook thuis. Mijn andere hobby is atletiek en ik vind zwemmen ook leuk.
Ik draag het stokje over aan Novalie.

 

Mei 2022 – BART JEUKEN

Bedankt voor je uitnodiging Noor! Leuk dat ik als slagwerk-docent ook mezelf voor mag stellen voor de vereniging!
Ik ben Bart Jeuken, zoon van Gerrit en Anny, geboren in Ysselsteyn maar opgegroeid Leunen waar ik nog steeds met veel plezier woon. Ben getrouwd met Moniek en heb 3 kinderen; Joep, Sef en Nouk van 6, 5 en 3. Die rammelen thuis ook al flink op de trommels, xylofoon, keyboard en zingen en dansen de hele dag! En af en toe oefenen we samen al wat ritmes! Mooi om te zien wat muziek doet met kinderen maar natuurlijk ook met volwassenen! Dan besef je je pas wat voor bevoorrecht mens je bent als je van je hobby je werkt hebt kunnen maken, iedere dag met muziek bezig mag zijn en m’n passie mag proberen over te dragen aan de jeugd!
Ik zal even wat over mezelf vertellen:
Van kinds af aan was ik eigenlijk altijd al aan het drummen: op de Egeländer muziek van ons pap met 2 speelgoed trommeltjes en een cassette deck rammelde ik als kleine mannetje m’n eerste roffels er uit. Als we een rondje gingen skelteren gingen we altijd bij Jan en Nelly Kuenen aan want die jongens hadden een trom thuis v/d drumband! Als we op bezoek gingen bij Oma zat ik de hele middag te drummen op het drumstel van tante Josje! Als ik met vriendjes afsprak was dat bij voorkeur bij iemand die een drumstel had en op visite bij m’n neef was ook de hele middag zijn drumstel bezet! En aan tafel heb ik met de messen mee getrommeld dan vlees gesneden…😂
Toen ik 9 was mocht ik eindelijk op muziekles! YES!! En ik ging op klarinet les!! ….tja… sta er ook nog steeds van te kijken… Maar goed, dat was toen de IVM les op klarinet ipv blokfluit in Leunen meteen na school dus dat was natuurlijk handig. Na 1 jaar mochten we bij het jeugd orkest maar na 3 jaar vond ik het toch echt mooi geweest! Nog net m’n B diploma gehaald en toen werd het toch echt tijd om te gaan drummen!!!
Ik kreeg les van Jan Voermans maar omdat ik al goed noten kon lezen was ik al met solo 10 bezig ipv solo 2… Ik zat iedere dag uren in de kelder te oefenen en vooral met Metallica mee te drummen! Dat was m’n droom, in een band op grote podia voor 10 duizenden mensen spelen! Ik kocht alle cd’s, posters en ook de drumboeken van Metallica, en oefende tot ik ze bijna allemaal van buiten kende, tussendoor ook nog wat oefeningen voor de les maar gelukkig kon ik daar ook vaak m’n favoriete nummers drummen! Ik haalde in 4 jaar m’n A t/m D diploma (al zou ik dat nu nooit iemand aanraden maar goed…), ik drumde bij de Harmonie en mocht als broekie invallen in Ysselsteyn bij de proms, dat was vet!! Dus ik richtte een band op, ging optredens regelen, eerst covers, daarna schreven we zelf nummers, we gingen een CD opnemen, regelden sponsorgeld en schreven ons in voor elke bandwedstrijd die we konden vinden in het hele land! Dat voelde natuurlijk al echt als touren! (alleen dan werden we weggebracht door pap en mam.. haha…)
Toen ik m’n VWO na 7 jaar met pijn en moeite net gehaald had (muziek was toch echt belangrijker) wilde ik naar de Rock Academie! Echter werd me daar verteld dat ik toch nog maar een jaartje moest gaan oefenen om toegelaten te worden… Ik speelde veel te druk en absoluut niet tempo vast (tja…Metallica…) maar had al een paar jaar geen les meer dus dat was achteraf niet zo handig. Via Bram van Langen uit Venray ging ik toen in Alkmaar kijken op het conservatorium en daar gingen ze een pop-opleiding beginnen dus dat leek me ook nog wel wat. Want Jazz en Klassiek studeren dat zag ik toch nog niet zo zitten… Ik ben daar de vooropleiding gaan doen en dat beviel goed dus toen heb ik daar m’n conservatorium opleiding verder afgerond. M’n muzieksmaak werd daardoor ook een heel stuk verbreed en ik begon in m’n 2e jaar al wat les te geven, wat ik ook erg leuk vond om te doen en ik kon zo al mooi wat bij verdienen!
Omdat ik ook veel leerlingen bij verenigingen kreeg besloot nog 2 jaar klassiek slagwerk te gaan studeren zodat ik ook op melodisch en pauken beter uit de voeten kon en intussen mocht ik 1 middag les gaan geven op het Kunstencentrum in Venray en werd ik collega van Jan, m’n oude docent! Deze uren werden steeds verder uitgebreid en zodoende gaf ik het Noorden steeds minder les en hier steeds meer en ben ik weer langzaam “afgegleden” naar het Limburgse waar ik me toch ook het meeste thuis voelde.
In 2008 werd ik gevraagd of ik dirigent wilde worden v/d drumband in Oirlo, ik had geen idee of dat wat voor me was maar mocht het in alle vrijheid gaan proberen! Maar aangezien ik helemaal geen directie lessen had gehad ben ik meteen met de instructeur cursus begonnen in Thorn en zo kon ik wat ik daar leerde mooi iedere week al in praktijk brengen in Oirlo. Dat beviel erg goed, ik ben daar nog steeds dirigent en sta ook nog voor de drumbands van Melderslo en Jong Nederland Horst. Ik geef nu iedere week met veel plezier les aan zo’n 60 leerlingen in de regio Venray/Horst en sinds 2020 dus ook in Merselo!
Verder heb ik veel gedrumd in verschillende bands met zowel covers als eigen werk en nog een aantal jaar in een BigBand. Op dit moment drum ik voornamelijk nog bij Lekkeband, een maffe feestband waarmee we in de weekenden op pad gaan en proberen de zaak op z’n kop te zetten. Daar haal ik ook ontzettend veel energie uit, vooral na 2 jaar bijna geen optredens stromen de boekingen nu gelukkig weer binnen!
Kortom, een leven zonder muziek is geen leven voor mij! Ik hoop nog vele jaren m’n kennis over te kunnen dragen aan de jeugd van Merselo en omstreken en samen met de vereniging te zorgen voor jaarlijks nieuwe aanwas zodat St. Oda een bloeiende vereniging kan blijven!
Aangezien volgens mij iedereen die ik ken binnen St. Oda (incl. al m’n leerlingen) al iets geschreven heeft wil het stokje graag overdragen aan m’n aller jongste leerling: Sven Deiling.

 

April 2022 – NOOR VAN DEN HEUVEL

Hallo,
Mijn naam is Noor van den Heuvel, ik ben 9 jaar. Ik woon in Vredepeel en zit in Merselo op school.
Mijn zusjes heten Sofie en Rimke, mijn ouders heten Anke en Martien.
Als ik niet op school zit ben ik vooral veel aan het voetballen, maar drummen en tekenen vind ik ook erg leuk. Verder hebben we thuis ook nog koeien en ik vind het leuk om mee te helpen op de boerderij
Ik doe al drie jaar aan drummen, ik ben begonnen bij Jop en krijg nu les van Bart Jeuken. En sinds kort zit ik ook bij de jeugd drumband, en dat vind ik wel gezellig. Ik begon met de snaredrum en daar speel ik nu nog steeds op maar ik mag ook op het drumstel spelen, wat ik nog leuker vind.
Ik geef de baton graag door aan Bart Jeuken.


Maart 2022 – NIENKE VAN DIJCK

Hallo, mijn naam is Nienke van Dijck en ik ben 12 jaar oud. Ik woon in Merselo en ik zit in de brugklas van het Raayland College in Venray op het niveau VWO+. In mijn vrije tijd doe ik graag aan drummen, judo, tekenen, vakantie en met vrienden en familie zijn. Verder heb ik ook nog 4 kippen.
Ik doe al bijna 4 jaar aan drummen en krijg elke woensdagmiddag les van Bart Jeuken. Ongeveer 3 jaar geleden mocht ik ook bij de jeugddrumband beginnen. Toen ik hier startte waren er erg veel kinderen, maar dat aantal is nu erg afgezwakt. Ik ben begonnen met drummen door het proeftuintje in Merselo. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de snaredrum en doe het nu nog steeds met erg veel plezier. Mijn gezin bestaat uit mijn broer Tim, mijn vader John en mijn moeder Suzan. Ik bespeel sinds kort in de drumlessen ook de xylofoon.
Ik geef de baton graag door aan Noor van den Heuvel.

 

Februari 2022 – SUZE POELS

Hallo
Mijn naam is Suze Poels ik ben 12 jaar oud.
Ik woon in Merselo en als hobby’s heb ik drummen, korfbal en leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen.
Ik bespeel onder andere de snaredrum en ik ben lid van de St.Oda jeugddrumband. Ik heb daar op vrijdagavond drumbandrepetitie en de dirigent waar wij dan repetitie van krijgen is Wouter Jansen. Op de woensdagen heb ik drumles van Bart Jeuken. De reden dat ik begonnen ben met drummen is omdat ik dacht dat het wel leuk zal zijn om een extra hobby erbij te nemen.
Mijn familie bestaat uit: Mijn oudste broer Giel, hij is ook lid van St.Oda en bespeelt daar de bugel. Joris is ook een van mijn oudere broers en doet niks in de muziek. Mijn vader Arno is ook al een aantal jaren lid van St.Oda, hij heeft daar eerst bugel gespeeld maar sinds kort bespeeld hij de hoorn. Mijn moeder Leonie is lid geweest en heeft toen ook de hoorn bespeeld.
De leukste slagwerk-instrumenten vind ik de floortrom en de snaredrum, ik heb er ook altijd veel plezier als ik weer aan het drummen ben op de repetitie. Het zou leuk zijn als we met wat meer waren op de jeugddrumband. Ik wil het stokje doorgeven aan mijn vriendin Nienke 😊


Januari 2022 – WIM BARDOEL

Hallo allemaal,
Ik wil graag beginnen met Tilly te bedanken voor het doorgeven van de baton. Ik ben Wim Bardoel, 22 jaar en speel trompet. Ik ben in Rijkevoort geboren in een muzikale familie. Zowel mijn vader, tantes en oma speelde de bugel. Zelf ben ik op 7 jarige leeftijd begonnen met trompet spelen in De Rips, waar ik nu nog steeds woon. Ik heb totaal 9 jaar les gehad van Alex Rutten, en heb daarbij mijn diploma’s A, B, C en D behaald. Na het behalen van mijn D diploma was ik de muzieklessen helemaal zat en ben ik gestopt met de lessen. Sinds ik mijn A diploma behaald heb, speel ik trompet bij fanfare Concordia in De Rips. In 2020 ben ik begonnen bij de fanfare in De Rips met het spelen van de bes bas. Dit kwam omdat onze bassist toen gestopt is. Het is iedere week schakelen tussen trompet spelen op maandag in Merselo, en de bas spelen op woensdag in De Rips. Ik ben begonnen bij het jeugdorkest van Merselo door Young Musicians. Hier heb ik totaal 2 keer mee gedaan en ben na de laatste keer in 2016 blijven hangen bij het jeugdorkest. De andere bezetting van het orkest en de verschillende muziek dan in De Rips blijf ik leuk vinden.
Helaas is het repeteren en concerten geven nu door Corona bijna helemaal verdwenen, maar ik hou goeie moed dat we op korte termijn weer bij elkaar kunnen zitten en weer kunnen gaan repeteren. Ik zie jullie allemaal hopelijk snel en hierbij wil graag voor de volgende maand de baton door geven aan Suze Poels.


December 2021 – TILLY WIECHERT

Zondagavond 28 nov. ontving ik een mail van de redactie met de vraag een stukje te schrijven voor ‘De Baton’. Inleveren; het liefst zo snel mogelijk!!!
Welke invulling ga ik mijn verhaal geven? Ik bespeel geen instrument binnen de fanfare.
Toch maar beginnen… eerst iets over mezelf en mijn ‘muziekachtergrond’.
In Venray geboren en daar tot mijn 25ste gewoond. Het enige wat ik zag van een fanfare (St. Petrus Banden) of harmonie (Euterpe) was tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht en andere festiviteiten in het Venrayse. Binnen mijn familie en vrienden bespeelde niemand een instrument en werd niet gesproken over het maken van muziek. Jongens gingen bij de Zangertjes van St. Frans. Zingen vond ik leuk maar voor meisjes was er geen koor. Voor mij had Venray helaas niets in petto om voor muziek te kiezen. Zelf denk ik dat een fanfare vroeger meer leefde in de kerkdorpen dan in Venray zelf. Misschien tegenwoordig ook nog wel.
Tijdens mijn opleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met een instrument, de blokfluit. Ik was vaak jaloers op klasgenoten die in hun dorp lid van een fanfare of harmonie waren en de lessen volgden met ‘2 vingers in de neus’.
Gelukkig zijn de tijden veranderd. Kinderen krijgen op jonge leeftijd al muziek aangeboden. Ze krijgen de kans te proeven aan een scala van muzikale facetten. Fantastisch om te zien hoe enthousiast ze hiervan worden maar uit ervaring weet ik dat de ouders en de sociale omgeving van de kinderen een belangrijke rol spelen bij deze muzikale ontwikkeling.
Muziek te kunnen en mogen maken lijkt me geweldig. Muziek is emotie. Muziek is samen met een groep naar een concert toe werken. Muziek is, na een concert applaus in ontvangst nemen en van toeschouwers te horen hoe ze genoten hebben. Lijkt me kicken!!
Zelf heb ik mooie herinneringen aan de TEMA toernooien, YMSTW, het concert 100 jaar St.Oda. Helaas niet als muzikant op het podium maar wel als enthousiast luisteraar in de zaal en ondersteuner achter de schermen.
Het is fijn om als lid van St.Oda deel uit te mogen maken van deze mooie vereniging. Niet als spelend muzikant maar wel als medeorganisator van projecten voor de jeugd. Vanuit deze projecten proberen we kinderen te enthousiasmeren voor het maken van muziek om zo St.Oda bestaansrecht te geven voor de toekomst. Het resultaat van al deze projecten is: een grote aanwas van jeugdleden waar menige vereniging in de regio jaloers op is.
Als bestuurslid vervul ik een aantal voor de leden niet altijd zichtbare taken. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om samen met bestuur en leden te werken aan een goede balans tussen jeugd- en seniorleden. Samen gaan voor verbinding. Samen gaan voor wat belangrijk is voor onze vereniging. Samen gaan voor gezelligheid!!
Tijden veranderen snel en het is belangrijk steeds in te spelen op veranderingen en vernieuwingen zodat we in Merselo nog lang kunnen genieten van de mooie klanken van St.Oda, een vereniging waar muziek in zit!!!!! Ik nomineer Wim Bardoel voor de volgende Baton.


November 2021 – THEO MARTENS

Ik ben opgegroeid in Odiliapeel in een muzikaal gezin. Op mijn 9-de jaar ging ik op pianoles. Mijn oudste broer speelde al heel goed. Toen moest ik er ook aan geloven. Ik volgde trouw de lessen, maar oefende te weinig.
Na mijn voortgezet onderwijs op kostschool “moest” ik bij de fanfare die enkele jaren eerder mede door mijn vader was opgericht. Ik ging bariton spelen. Geen les. Gewoon beginnen. Spoedig kwam er een “boerenkapel”. Hier heb ik met veel plezier vaak en vooral hard (ventiel)trombone gespeeld. Mede hierdoor kreeg ik meer plezier in het muziek maken.
Bij de fanfare ging het toen ook beter. In dezelfde tijd heb ik enkele jaren bes-bas gespeeld in Uden. (we hadden dezelfde dirigent). Het heeft best lang geduurd voordat ik echt plezier had in muziek maken. Na mijn opleiding tot “meester” aan de kweekschool in Veghel heb ik nog 2 jaar een muziekopleiding gevolgd om les te geven in het nijverheidsonderwijs (nu VMBO). Toen zong ik ook bariton bij Udens kamerkoor.
Toen ik Riet leerde kennen, hebben we samen diverse huwelijkmissen muzikaal opgeluisterd.
In 1974 begon mijn werk aan de lagere school in Merselo. Vrij snel meldde ik mij als lid bij St. Oda. Ik speelde bariton. Na een jaar dirigeren van het koor in Oirlo (waar ik voor gevraagd werd), werd ik organist in de kerk van Merselo. Omdat de toenmalige organiste zuster Benigna kwam te overlijden. Dit heb ik meer dan 20 jaar gedaan. Aanvankelijk 2x per weekend. Later 1x.
Toen Frans Muijzers het koor van Merselo wegens gehoorproblemen niet meer kon dirigeren, kreeg ik er deze directietaak bij. Ik ben toen ook tijdelijk gestopt met de fanfare. Ik heb nog ruim 10 jaar gezongen bij close-harmony koor Confetti in Venray. Ik heb 12,5 jaar dirigent geweest van zangkoor Joyim in Oploo. Verder ben ik 12 jaar toetsenist geweest bij de Rosentaler. Een heel mooie tijd.
Terug naar de fanfare. Bij het afscheid van Piet Joris werd oud-leden gevraagd om mee te spelen bij het afscheidsconcert. Dat beviel zo goed, dat ik weer “werkend” lid werd. Met veel plezier kijk ik terug op veel leuke repetities en optredens o.a. Young Musicians spread their wings (6x) en enkele thema-toernooien. Het gaat er toch om niet alleen zelf te genieten, maar ook anderen laten genieten van een mooi stuk muziek.
Sinds 2010 ben ik als penningmeester toegetreden tot het bestuur van St. Oda. Dat doe ik met veel plezier.
3 Jaar geleden hebben wij ons huis in Merselo verkocht. We wonen nu al weer enige tijd in Meerlo. Daar ben ik met Riet lid geworden van vocal group “Just for fun”. Inmiddels zijn we samen ook al weer 6 jaar lid van orkest Rooyal, waar we met veel voldoening wekelijks onze repetitie hebben en diverse optredens door het jaar heen. Ik kan wel zeggen, dat ik me geen leven zonder muziek (maken) kan voorstellen.
Ik wil het stokje graag doorgeven aan Tilly Wiechert.

Oktober 2021 – MARIËLLE RIETER

Er was eens een klein meisje dat lang geleden op de basisschool begon met blokfluitles. Na twee jaar blokfluiten en noten leren mocht ze naar het proeftuintje om een muziekinstrument uit te zoeken. De keuze was reuze, maar daar op dat moment was er eigenlijk maar één optie…
Ze koos voor de bugel, want opa Huub (Janssen) bespeelde ook een bugel en daar kwam een machtig mooi geluid uit. Daar, ruim 40 jaar geleden, begon mijn muziek carrière…
Ik ben Mariëlle Rieter en speel dus al vele jaren de bugel.
Na het proeftuintje begonnen de jaren muziekles. In 8 jaar tijd werden de diploma’s A, B, C en D gehaald. Al na een jaartje mochten we bij het jeugdorkest om samen met anderen muziek te maken. Later, vanaf diploma B ook naar de grote fanfare. Gestart op de achterste rij, maar gedurende de jaren naar voren gekomen en daar tot op heden niet meer weggegaan. Lange tijd was het erg mager in de bugelsectie, maar sinds enkele jaren is er een flinke aanwas van jeugdleden. Erg blij ben ik dan ook met de versterking van de jeugdleden die inmiddels zijn doorgegroeid naar de eerste rij.
Al vele van mijn herinneringen zijn in de voorgaande Batons aangehaald. De highlights? Natuurlijk de TEMA-toernooien, concoursen, YMSTW, maar ook de play-inns tijdens de muziekfeesten of het midden in het bos bespelen van je eigen instrument tijdens een repetitieweekend van het jeugdorkest.
Muziek is een groot deel van mijn leven. Naast het zelf maken van muziek, luister ik ook graag naar muziek.
Toen in de corona-tijd de repetities vervielen had ik al snel een andere invulling gevonden: ‘pianospelen’. Een hele nieuwe uitdaging! Het lezen van de F-sleutel, akkoorden en inversies, spelen met twee handen tegelijk in verschillende ritmes. Je brein wordt echt opnieuw uitgedaagd… en nog steeds 😉
Naast muziek maken mag ik in mijn vrije tijd ook graag ‘actief’ bezig zijn. Wandelen, fietsen, skiën, reizen en de hele wereld met z’n verschillende culturen ontdekken. Van dit alles hoop ik nog lang te kunnen genieten.
Huub, dank je voor het aanreiken van de baton, ik geef bij deze het stokje graag door aan Theo Martens. Met muzikale groet!


September 2021 – HUUB MUIJSERS

Toen wij nog heel jong achter de fanfare aanhuppelde na de processie naar zaal ’t Anker dacht ik, daar wil ik ook bij. Wat later kregen we de kans. Een summiere opleiding van Tjeu Arts en Tien Hoenselaar. De muziekschool was er toen nog niet, dus als je wat oefenstukjes kon spelen mocht je al bij de fanfare. Mijn eerste jaren op de alto, een brassbandinstrument welke later vervangen werd door de hoorn. Samen met mijn broer Math speelden we bijna dagelijks duetjes uit muziekboekjes van onze zus, die de opleiding voor onderwijzeres deed. We werden wel verbannen naar de grote schuur, waar we op grote eierkisten oefenden
Dirigent Tjeu Arts vroeg mij wat later om over te schakelen op de bes-bas toen Michel Janssen om gezondheidsredenen stopte. Michel bespeelde de grote ring-bas. Ik aan het oefenen, maar tegelijkertijd, in 1968, waren we met 14 muzikanten een nieuwe blaaskapel aan het oprichten “Die Fidelen Rosentaler”, vernoemd naar het buurtschap het Rozendaal, dat klonk al een aardig eind over de grens. Ik zei, ik wil wel overschakelen maar dan moet ik wel een miraphone bas met kleppen krijgen want een ring-bas past niet in een kapel, en dat lukte.
Onze fanfare ontwikkelde in die jaren heel snel. Door de vele deelnames aan concoursen en wedstrijden door fanfare en kapel leer je spelenderwijs, maar het echte muziek maken heb ik geleerd van Piet Joris en Jan van Osch, twee uitmuntende dirigenten.
Mede door de vele optredens van de kapel, ook in België, Frankrijk. Duitsland en Oostenrijk, maar vooral door de jonge talenten welke de uitmuntende opleiding van de muziekschool voortbracht, groeide onze vereniging uit tot een superieur korps. Dit niveau hebben we jarenlang weten te continueren. Dit hoge peil hebben we de laatste jaren helaas moeten laten varen. De veranderende tijd en leeftijdsopbouw hebben we met zijn allen besloten om wat makkelijkere muziek te gaan uitvoeren, maar de sfeer heeft daar zeker niet onder geleden.
Ik hoop dat nu, na Covid, weer doelen gesteld worden en dat we weer optredens hebben, want muziek moet je niet alleen maken maar ook vooral laten horen.
Gratis advies richting jongeren: iedereen heeft, zeker op jonge leeftijd, weleens een dip, zo van poehoe alweer naar de repetitie of vind ik het nog wel leuk, maar hou vol. Niet alleen voor de vereniging maar vooral voor jezelf, als therapeutische ontspanning. Tijdens muziek maken vergeet je alle sores en tegenspoed. Het leven is helaas niet altijd halleluja, ook ik heb dat ervaren. Voor gezin en bedrijf zorgen, daarnaast als bestuurder van een Bank en Veiling en in de gemeenteraad moeten beslissen over centen en welzij
n van andere mensen, vaak een hele verantwoordelijkheid, maar zo gauw je het instrument aan de lippen zet fleur je op. Nellie zei weleens, jij fluit naar de repetitie en komt fluitend weer thuis.
Ik ben nu inmiddels ruim 62 jaar lid van St. Oda en hiermee ook het oudste werkend lid, en nog met veel plezier. Buiten het maken verbindt muziek ook alle leeftijden en kun je het, anders dan andere hobby’s, tot op hogere leeftijd ontwikkelen.
Naast onze fanfare ben ik inmiddels ook al weer 12 jaar bij “ Orkest Rooyal”. Deze club van 55 plussers met +/- 10 optredens per jaar zijn allen muziekliefhebbers uit de regio. Ook deze genieten van elkaar want, let wel en onthoud: muzikanten zijn gezellige mensen, en wat is er mooier dan van elkaar te genieten.
Je ziet wel, ik ben zelf al een hele fanfare geschiedenis maar belangrijker: ik wens onze vereniging veel voorspoed in de toekomst.
Ik geef het dirigeerstokje graag over aan Mariëlle Rieter.




Augustus 2021 – LAMBERT VAN OSCH

Hoi allemaal ik ben Lambert van Osch en ben al meer dan 40 jaar lid van onze fanfare. Mijn opleiding heb ik van Piet Janssen in ’t jeugdhuis achter de pianola op alt saxofoon. Ben toen een paar jaar lid geweest en gestopt, na mijn trouwen ben ik weer begonnen toen aan de bariton saxofoon met lessen van mijn broer Jan.
Het hoogtepunt was wel het concours waar we 331,5 punten haalden onder leiding van Piet Joris. Jammer dat voor ’t landskampioenschap ‘T Reutje meer punten kreeg als wij maar wij hadden hoofdzakelijk eigen leden wij waren echt trots op wat we hadden gepresteerd. Ik ben nu al enkele jaren bij ’t jeugdorkest en ben er met veel plezier bij. De optredens in Veldhoven samen met de Luchtmachtkapel waren geweldig ik hoop dat dit weer kan komende jaren. Het weekend in Sommersell is voor herhaling vatbaar
met de bus over ’t fietspad door het bos. Sinterklaas in Blomberg was geweldig wat hebben wij genoten samen met de jeugd ik hoop dat het deze keer weer doorgaat.
Hopelijk gaat de corona snel voorbij en word het weer allemaal normaal. Tot na de zomer! Ik geef de Baton over aan Huub Muijsers.





Juli 2021 – BART PEETERS

Hallo allemaal,
Ik ben Bart Peeters, 53 jaar, getrouwd met Dorien en papa van Thijs, Guus en Tren. Zoals zovelen toen op de lagere school ben ook ik begonnen met voetbal en blokfluitles, maar aangezien mijn talent zeker niet in het voetballen lag is het muziek maken over gebleven, en daar kan ik mij dacht ik aardig in redden.
Na de IVM-lessen gekozen voor alt-saxofoon en daar mijn muzieklessen in gevolgd, maar waar het eigenlijk om te doen was: muziek maken bij de fanfare. Op verzoek van Piet Joris, onze dirigent toen, de overstap gemaakt naar de sopraan, en daar tot op vandaag bij gebleven.
Aan die periode in de bijna 40 jaar die ik nu bij de fanfare zit bewaar ik mooie muzikale herinneringen met de concoursen en het Peeltoernooi, veel en lange repetities maar uiteindelijk mooie resultaten behaald.
Ook toen we de aandacht verlegd hebben naar de “lichtere muziek” met deelname aan het TEMA-toernooi was een leuke tijd, hoe groot is de kans dat je met een dansende kameel op het podium staat….????
Op het moment dat ik dit schrijf zijn, en we weer aan het repeteren zijn na het hopelijke einde van de corona-tijd mogen we onze mooie vereniging weer opstarten en met z’n allen een goede balans zien te vinden zodat ook onze jonge generatie mooie herinneringen kan maken, en we weer een bloeiende muzikale vereniging hebben die weer lekker van zich kan laten horen…

Wilbert, bedankt voor de baton en ik geef hem graag door aan Lambert van Osch.





Juni 2021 – WILBERT HELDENS

Bedankt Bram voor de nominatie.
Ik ben Wilbert Heldens (51) en getrouwd met Heidi Heldens Hendrix. Samen hebben we drie kinderen, Anouk, Bram en Edith. Ik ben, net als zovele van mijn leeftijd, begonnen met ivm les op de blokfluit op de lagere school. Vervolgens ben ik verder gegaan op de Alt-saxofoon en heb ik hiervoor les gehad samen met Frank Janssen. Ik speelde toen der tijd bij de fanfare in Leunen. Na een aantal jaren ben ik over gestapt op de tenor-saxofoon. De fanfare in leunen werd op een gegeven moment een harmonie en door deze verandering en andere interesses ben ik gestopt met muziek maken.
Toen Bram de overstap maakte van Leunen naar Merselo, moest hij natuurlijk naar de repetitie gebracht worden. Hier bleef ik meestal dan luisteren en kreeg zo contact met de jongens. Tot op een kermis avond na de nodige biertjes werd geopperd dat ik net zo goed met hen mee kon gaan spelen. Ik ben toen eerst is een proefles gaan volgen bij Jop om te zien of het iets voor mij was en heb toen toch de stap gemaakt om bij hun aan te sluiten. Ik heb nog twee jaar les gevolgd bij Jop om met de rest van de groep mee te kunnen. Ik mag zeggen dat we een leuke en hechte club hebben die de afgelopen jaren een flinke vooruitgang heeft geboekt. Ik hoop dat we nog een aantal leuke uitdagingen met elkaar mogen meemaken.
Ik geef het stokje door aan Bart Peeters.




Mei 2021 – BRAM HELDENS

Hallo allemaal,
Bedankt Nicole voor de baton.
Mijn naam is Bram Heldens, ik ben 18 jaar oud en woon sinds een jaar in Merselo. Rond mijn 9e levensjaar ben ik bij de drumband in leunen gegaan omdat ik wel muziek wou maken, maar niet met een blaasinstrument zoals bij de IVM lessen de muzikale reis begon.
In het begin hadden we een klein groepje waar door Jan Voermans onze toenmalige dirigent de marsen “erin gestampt” werden. Na een aantal jaar in Leunen ben ik overgestapt naar Merselo omdat ik de sfeer die daar was gezelliger vond. Op de repetities en met de optredens is het altijd gezellig en wordt er geregeld wat gesnackt, wat misschien ook wel de reden is van de hechte groep. Ik vind het mooi wat we neerzetten met drumband zoals ik hem heb zien groeien, maar minstens net zo mooi dat de jonge aanwas ook al volop bezig zoals ook wij vroeger begonnen zijn. Mooie dingen zijn altijd de nevenactiviteiten (BBQ, weekendje weg, drumdag) waar de ware aard van de drumband naar boven komt.
Helaas is het door de corona op het moment wat minder maar dat komt wel weer. Zo hebben we laatst een online quiz gehad om de sfeer er toch in te houden.
Ik geef bij deze de baton door aan Wilbert Heldens succes!



April 2021 – NICOLE VERSTEEGEN

Bedankt Bart voor de nominatie. Mijn naam is Nicole Versteegen, ik ben inmiddels 26 jaar oud en woon nu ruim 2 jaar samen met mijn vriend in Deurne. Iedere vrijdagavond kachel ik (althans, als corona het weer toelaat) graag op en neer naar Merselo om flauw gezever aan te horen en frikandellen/minisnacks te eten, uhh ik bedoel te repeteren met de drumband.
We hebben een gezellig clubje bij elkaar en hebben onder leiding van Jop de afgelopen jaren een mooie groei doorgemaakt. Na alle back to’s bij Henk zijn we melodisch gaan spelen en hebben we zelfs concertnummers ten gehore gebracht. Rond mijn 7e levensjaar ben ik aangestoken door mijn broer Twan om te gaan drummen. Terwijl ik nog IVM lessen volgde oefende ik al ‘Funny Sticks’ op zijn trom. Na de IVM zijn we met vieren gestart aan de lessen bij Henk, waarvan we met 2 meiden waren. Maar langzaamaan viel de een na de ander af en bleef ik als enige meid over. Ik ben inmiddels een beetje “one of the guys” zou je kunnen zeggen, maar dat maakt het er niet minder leuk op!
Tijdens mijn studie fysiotherapie ben ik op een gegeven moment gestopt bij de drumband, maar toen de drumband 50 jaar bestond en er een reünie plaatsvond heb ik me onder lichte dwang toch weer om laten praten om weer terug te komen. Wel in ruil voor een BBQ van Jop, hebben we die eigenlijk al gehad?? Tot op heden heb ik hier gelukkig nog geen spijt van gehad! Hoogtepunten van de tijd bij de drumband zijn denk ik toch wel de weekendjes weg en het 100-jarig jubileum.
Hopelijk laat corona het ook weer gauw toe dat we samen kunnen komen en meer van deze activiteiten kunnen ondernemen! En tot die tijd zullen de tromstokken veilig opgeborgen op zolder liggen.
Ik geef de baton door aan Bram Heldens.

Maart 2021 – BART EWALTS

Hoi allemaal,
Ik ben Bart Ewals en ben genomineerd om iets over mijzelf te vertellen. Ik ben 39 jaar oud en bijna 9 jaar getrouwd met Suzanne en woon in Venray. Ik ben werkzaam als montage medewerker binnen metaalbedrijf waar we verschillende mooie producten maken.
Bij mij is muziek maken al jong begonnen. Toen ik 9 werd ben ik begonnen
met drummen bij m.m.s.k. st. Petrus banden in Venray. Daar heb ik ruim 20 jaar muziek gemaakt. Bijna elk slaginstrument heb ik bespeeld, van drumstel tot en met percussie achter het orkest. Maar ook bij de drumband bijna alle instrumenten. Toen hebben we ook samen met de drumband van St.Oda mooie optredens gehad zoals concerten in de schouwburg. Onder leiding van Henk Martens. Sinds bijna 2 jaar ben ik lid van St.Oda en vervul ik de taak als contactpersoon voor de drumband binnen het bestuur en jeugd commissie. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van een mooie vereniging en dat we weer snel mogen gaan repeteren en samen mooie optredens mogen gaan verzorgen. Bij deze nomineer ik Nicole Versteegen.

Februari 2021 – GUUS JANSSEN

Hoi,
Mijn naam is Guus Janssen. Ik ben de zoon van voorzitter Frans, 23 jaar oud en al een jaar of 15 lid van de drumband. Ook mijn zus Roos was jarenlang lid van de fanfare, maar die is ondertussen al een aantal jaar gestopt. Al vanaf mijn geboorte werd ik steevast door mam meegenomen naar ieder optreden van de fanfare en ik behoor dus al mijn leven lang tot de vaste supporters van St Oda.

Mijn eerste ervaring met zelf muziek maken was op de basisschool waar ik ’s middags na schooltijd blokfluitles kreeg van Jan van Osch. Na een paar jaar blokfluit kreeg je toentertijd de kans om over te stappen op bugel, maar na twee proeflessen kwam ik er (tot teleurstelling van pap) achter dat ik daar niet zoveel zin in had. Drummen leek me veel leuker (is het ook) en daarom ging ik op drumles bij Henk Martens.
Een aparte jeugddrumband was er toentertijd nog niet dus als je na een paar maanden een roffel kon maken mocht je aansluiten bij de repetities van de grote drumband. Ook toen al waren die reuzegezellig en werden na afloop vaak de nodige snacks gegeten. Naast de lessen van Henk en de repetities heb ik ook nog een paar jaar les gehad van Jan Voermans aan de muziekschool in Venray, waar ik naast kleine trom ook een beetje melodisch slagwerk heb leren spelen.
Bij mijn eerste optredens bij de drumband, speelden we onder meer Springtime Melody, Bongo Solero en Downvalley, stukken die 15 jaar later nog steeds in de klapper zitten en regelmatig worden gespeeld. Ook bij buitenoptredens op straat worden de nummers die we 15 jaar geleden al speelden, Mars 5 en de Schotse Mars, nog regelmatig ingezet. Toch is er sinds ik lid ben van de drumband ook het nodige veranderd, we hebben zeker 5 verschillende repetitieruimtes gehad, vier verschillende repetitiedagen, een paar keer een ander uniform, onze dirigent is inmiddels Jop Janssen en er hebben in al die jaren tientallen stukken op de lessenaar gestaan die met (meer of minder) succes zijn uitgevoerd.
Ondanks dat ik inmiddels al 5 jaar in Tilburg studeer en ook woon, kom ik op vrijdagavond graag terug naar Merselo voor de repetities van de drumband. Voornamelijk voor de gezelligheid tijdens en na de repetitie, de muzikale prestaties vind ik bijzaak. Buiten de repetities doe ik dan meestal ook weinig met mijn drumtalent en ik moet eerlijk zeggen dat ik sinds corona vaker drumsticks van de slager in mijn handen heb gehad dan die van de drumband. De opdracht van Jop om iedere dag een paar minuten te oefenen om zo de polsen soepel te houden schiet er dan ook wel eens bij in. Toch moet ik zeggen dat ik ook altijd veel plezier beleef aan de optredens, vooral als er een leuk uitstapje aan vastzit. Ik kan dan ook niet wachten tot de situatie veilig genoeg is om weer te kunnen beginnen!
De baton geef ik door aan Bart Ewals

 

Januari 2021 – STAN DERIKX

Hallo ik ben Stan Derikx, ik ben 11 jaar. Mijn vader heet Geert-Jan en mijn Moeder Ingrid. Ik heb ook een jonger broertje Guus. Mijn ouders en mijn broertje hebben nooit een instrument bespeeld. Ik drum nu ruim 2 jaar en krijg les van Bart. Daar ga ik elke woensdag heen hij geeft op een leuke en fijne manier les. Op vrijdag drum ik bij de drumband.
Ik ben ook lid bij SV Merselo daar voetbal ik bij JO-13. Verder spring ik regelmatig op de quad om lekker te crossen.
Ik geef de baton door aan Guus Janssen.

 

December 2020 – SVEN HENDRIKS

Ik ben Sven, ik ben 12 jaar en zit in groep 8 van De lier. Mijn moeder heet Desiree en mijn vader Erwin, hij speelt bij de Fanfare. Ik heb 1 zus Isa en zij zit ook bij de fanfare.
Ik drum sinds 2 jaar, ook ben ik lid van de voetbalclub in Merselo. Ik heb nog meer familie bij St.Oda namelijk; mijn opa Gerrit, mijn ooms Marcel en Harm, mijn neven Tom en Guus en mijn nicht Anne.
Sinds dit jaar krijg ik drumles van Bart, hiervoor van Jop. Ze zeggen dat ik ritmisch ben…..☺
Ik heb zelfs al een paar keer met de Junge Rosentaler opgetreden in de feesttent met het Rosentaler Bierfest, dat vond ik super vet. Meer weet ik niet te vertellen.
Ik geef de baton door aan mijn klasgenoot Stan Derikx.

 

November 2020 – TOM JANSSEN

Hallo allemaal
Ik ben Tom Janssen en ben 13 jaar. Ik woon in Merselo en ik drum al 5 jaar. Mijn vader heet Marcel en mijn moeder heet Trudy. Ik heb ook een zus en die heet Anne.
Ik kreeg eerst les van Job Janssen maar nu krijg ik les van Bart Jeuken.
Bart jeuken is een hele goeie muziekleraar en legt heel goed uit.
Op woensdag krijg ik drumles op drumstel en op vrijdag drum ik bij de Drumband. Ik krijg nu al 2 jaar les op drumstel en ik vind het heel leuk.
Mijn hobby’s zijn voetbal en drummen. Ik voetbal bij SVMerselo vanaf 6 jaar en zit in de jo15-1.
Ik heb ook 2 keer bij het bierfest opgetreden met de Junge Rosentaler.
Ik geef de baton door aan Sven Hendriks.

 

Oktober 2020 – MARCEL JANSSEN

Op de lagere school leek het mij leuk om muziek te kunnen maken. Daarom ben ik een blokfluit gaan spelen. Na 2 jaar kreeg je op het proeftuintje van de fanfare een instrument en kon je kiezen tussen bugel, trompet, saxofoon of bariton. Na wat wisselingen ben ik uiteindelijk op de bariton terecht gekomen omdat dit het beste bij mij paste. In het begin werden we met 4 kinderen wekelijks naar Venray gebracht voor de muziekles en later met die grote toeter achterop de fiets. Na een tijdje mocht ik bij het jeugdorkest meedoen. Naast de muziekles heb ik ook nog les gekregen van Theo Koppes waarvan ik veel geleerd heb.
Na het B-diploma te hebben gehaald ben ik bij de grote fanfare gekomen. Niet veel later kregen we een dirigent wissel en kwam Piet Joris als dirigent.

Vanwege het geringe aantal trombones in de fanfare vroeg Piet of ik interesse had om over te stappen op de schuiftrombone. Erg enthousiast zei ik ja. Want ik vond dit wel een gaaf instrument. Vooral door Kessels Jeu, die tijdens carnaval bovenop het biljart in de Tommes stond te “scheuren” met zijn “schuuf”. Dit betekende echter wel weer opnieuw beginnen maar met veel enthousiasme. Van G sleutel omschakelen naar F sleutel en van ventielen naar de schuif. Na een aantal jaren ben ik gestopt bij de muziekschool. Met 4 trombonisten onder begeleiding van Gert Jan Rongen, de toenmalige dirigent van het jeugdorkest, zijn we een aantal jaren verder gegaan met spelen in een trombone kwartet. Hier heb ik veel van geleerd, vooral om te luisteren naar elkaar en samen muziek te maken.
Bij de fanfare hadden we op dat moment 6 trombones. Om de paar jaar gingen we op concours en ieder jaar op Peeltoernooi. In de juryrapporten werd regelmatig vol lof geschreven over de trombonesectie. Waar ik natuurlijk trots op was.
Naast de fanfare ben ik rond mijn 17de bij Die Fidelen Rosentaler gaan spelen. Hier maak ik nog steeds met veel plezier muziek. Ook heb ik rond mijn 20ste een aantal jaren gespeeld in een Brassband als 1ste trombonist, dit was een orkest met diverse topmuzikanten uit de regio. Na de studie moest je in het leger voor de dienstplicht maar gelukkig heb ik een jaar lang muziek mogen maken in de kapel van de Bereden Wapens in Amersfoort. Verder heb ik vanaf mijn 30ste nog ruim 15 jaar bij de Roojse hofkapel gespeeld tijdens vastelaovend in Venray. Spelen voor een enthousiast publiek is het mooiste wat er is.
Zoals je leest is muziek niet weg te denken uit mijn leven.

Onze beide kinderen spelen ook een instrument waar ik enorm trots op ben. Als ouder is het geweldig om samen muziek te mogen maken en ik hoop dit nog vele jaren te doen.
Graag geef ik de baton weer door aan de drumband, aan Tom Janssen.

 

September 2020 – FRANS JANSSEN

Deze maand mag ik de tekst voor de baton schrijven. Ik “loop” al ruim vijftig jaar mee bij St.Oda.
St.Oda is daardoor een deel van mijn leven geworden, dus ik moet opletten dat ik hier geen tien vellen voltik.
Toen ik een jaar of 10 was mocht ik met een oom naar Venlo, waar het fanfarekorps “Limburgse Jagers” een optreden verzorgden op de markt. Ik was onder de indruk en dacht bij mezelf: dat zou ik ook wel willen. Dus toen de fanfare weer startte met de opleiding van leerlingen heb ik mij ook aangemeld.
De opleiding werd verzorgd door Jan van Osch en Piet Janssen. Je mocht geen instrument kiezen, maar kreeg er een waarvan zij dachten dat dat het juiste was. Voor mij werd dat de alt-saxofoon. Bij de fanfare kwam ik langs Piet Janssen te zitten die ook alt-saxofoon speelde. Hij rookte tijdens de repetitie altijd sigaren (dat was toen heel gewoon). Aan de ander kant van Piet zat Jan van Osch. Wij “rookten” dus de hele repetitie gratis mee. Dat was in de periode dat Piet Joris net dirigent werd bij de fanfare. De repetities waren toen van 20.30 tot 23.30 uur. Mijn vader vroeg een keer aan de toenmalige voorzitter, meester van de Venne, of dat niet wat laat was voor kinderen. Die antwoordde: dan moeten ze de dag erna maar wat vroeger naar bed gaan, dan komt het wel weer goed.
In diezelfde periode werd in Venray de Muziekschool opgericht. Om die een goede start te laten maken, “moesten” alle leden die net bij de fanfare waren ook nog naar de muziekschool. Ik heb daar nog diploma A en B gehaald.
Een van de eerste optredens met de fanfare was de deelname aan het KRO-toernooi in Valkenburg. We gingen er met een bus naar toe en op de terugweg gingen we frites met schnitzel eten bij Hornerheide. Dat was een geweldig uitstapje voor de jeugd.
Op een gegeven moment kwam er een vergadering en moest er gestemd worden of er ook meisjes/dames bij de fanfare “mochten” komen. Gelukkig viel de stemming gunstig uit en kwamen twee meisjes bij de fanfare, ik meen Elly Pouwels en Ria Pubben. Zij speelden ook saxofoon en er werd toen aan mij gevraagd om over te stappen naar de tenor-saxofoon. Ik kwam toen naast mijn naamgenoot Frans Janssen te zitten, de vader van Frank en opa van Ilko. Tot op heden speel ik dat instrument met veel plezier.
De mooiste optredens die ik mij kan herinneren, waren de deelname aan de concoursen in Weert en in Venlo. In Venlo werden we Limburgs kampioen in de Superieure (hoogste) afdeling met 331,5 punten. Ongekende vreugde.
Voor mij zijn de mooiste stukken die we ooit met de fanfare gespeeld hebben: Indian Summer, The Land of the Long White Cloud, Hymn of the Highlands en New Live.
Met 17 jaar ben in secretaris geworden van de vereniging en heb dat ongeveer 20 jaar gedaan. Verder ben ik nog acht jaar penningmeester geweest en nu “mag” ik voorzitter zijn.
Toen Piet Joris voor de tweede keer dirigent werd bij de fanfare, vroeg hij mij of ik voortaan het programma aan wilde kondigen. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan. Je gaat je dan meer verdiepen in de titels en de componisten en wat de componist met het werk bedoeld heeft. Dat is heel leerzaam.
Je kunt wel zeggen dat ik alles bij de vereniging doorlopen heb, behalve het lidmaatschap van de drumband (grapje). Toch beleef ik nog altijd heel veel plezier aan onze mooie vereniging St.Oda.
Ik geef de baton door aan Marcel Janssen.

 

Augustus 2020 – MIEKE MICHELS

En dan krijg je de uitnodiging voor de baton!
Wat zal ik eens schrijven over mezelf? Ik kan zelf geen muzieknoten lezen, ook bespeel ik geen instrument, maar bewonder iedereen die muziek kan maken. Muziek maken is een verrijking van je leven. Samen muziek maken is ook nog eens gezellig en samen werk je naar een mooi resultaat toe.
Om dat samen te bereiken heb je wel muzikanten nodig en daarin zat en zit een grote uitdaging. Dat bemerkte ik toen Marloes en Vera lid werden van de vereniging.
Lid worden als muzikant van de verenging was voor mij geen optie, maar meedenken, motiveren en inzetten voor de vereniging was wel mogelijk. Zo kon ik een steentje bijdragen!
Samen met elkaar hebben we de schouders eronder gezet en het doel behaald; jeugdleden.
Zij zijn de toekomst voor St.Oda.
Nu kan er samen verder gebouwd worden aan de toekomst van St.Oda want er zit muziek in!
Ik geef de baton door aan onze voorzitter Frans Janssen.
Muzikale groeten, Mieke Michels

 

Juli 2020 – MICHELLE VAN DER PUTTEN

Harm, bedankt dat ik het stokje over mag nemen. Mijn naam is Michelle van der Putten. Ik woon sinds 2 jaar in Merselo, samen met mijn man Ben en zoontjes Jaap en Piet. Ik werk in Helmond als begeleider van ex-daklozen.
Mijn muzikale leven is al vroeg begonnen omdat mijn moeder muziektherapie heeft gestudeerd, maar uiteindelijk ervoor heeft gekozen om voor de kinderen thuis te blijven. Zij heeft mij en mijn zusjes geleerd noten te lezen, blokfluiten en een beetje piano leren spelen. Toen ik een jaar of 11 was, ben ik begonnen met klarinetles, want daar waren er heel veel van nodig in de harmonie. Ik ben opgegroeid in Eijsden en heb daar met veel plezier muziek gemaakt bij Koninklijke Harmonie Sainte Cécile. Dit is een ambitieuze harmonie onder leiding van Jan Cober. We deden geregeld mee aan het WMC. Dus dat betekende flink oefenen thuis, lange repetitieavonden en veel extra repetitiedagen. Als tiener deed je dat gewoon en nu besef ik dat het bijzondere tijden waren. Ook de optredens op straat en in de kerk waren mooi om te doen.
Toen ik ging studeren in Utrecht heb ik een tijdje niet gespeeld. Totdat ik ging samenwonen in Heerhugowaard, waar ik bij een klein harmonieorkest Het Blazersensemble ging spelen. Het was wel even wennen zo’n klein orkest, maar wel heel leuk om als individu meer impact te kunnen hebben op het geheel. In zo’n groot orkest zoals in Eijsden val je toch en beetje in het niet tussen ruim 100 muzikanten.
Toen we naar Merselo verhuisden was het even zoeken wat ik op muzikaal gebied zou gaan doen. Met een klarinet in de fanfare was geen optie. Mijn interesse voor de hoorn begon te kriebelen toen ik bij een vriendin voor de grap op een jachthoorn speelde die zij van vakantie uit Frankrijk had meegenomen. Het verbaasde me dat ik daar überhaupt geluid uit kreeg en vond het mooi klinken. Tijdens het jubileumconcert van St. Oda zag ik dat er allemaal hoorns waren ingehuurd, dus ik zag kansen. Later hoorde ik van Theo dat er een paar muzikanten uit de fanfare hoorn gingen spelen en voor mij was er ook plek om op hoorn te gaan beginnen. Omdat ik wist dat het moeilijk zou worden op de hoorn heb ik me er helemaal op gestort en gelukkig lukte het en ik vind het een super mooi instrument om te bespelen. Het is erg jammer dat we nu niet kunnen repeteren, want het samen spelen, daar is het mij wel allemaal om te doen. Bij deze nomineer ik graag Mieke Michels.

Juni 2020 – HARM HENDRIKS

Hallo allemaal mijn naam is Harm Hendriks en maak al bijna mijn hele leven muziek. Vanaf mijn 5e jaar probeerde mijn vader Gerrit (jullie wel bekend) mij de ritmiek van de kleine trom al bij te brengen. Daarna heb ik nog les op kleine trom gehad van mijn collega Noud, en de toenmalige drumband instructeurs. Diploma’s voor slagwerk heb ik nooit gehaald. Wel speelden we destijds met de drumband in de ere divisie en haalde het ene na het andere kampioenschap binnen!
Op mijn 8e jaar heb ik samen met een grote groep jonge aanwas leren blokfluiten. Na het behalen van mijn IVM diploma ben ik overgegaan op trompet en later cornet, en heb hiermee op de muziekschool in Venray wel mijn diploma’s gehaald.
Die grote groep jonge aanwas vormde destijds ook het jeugdorkest met Jacques Sanders als jong dirigentje. Hier hebben erg veel plezier gehad. Zeker tijdens de weekenden met het jeugdorkestkamp. Later toen we wat ouder waren mochten we als leiding mee tijdens deze jeugdorkest weekenden, en dat was eigenlijk nog leuker!
Wij kwamen bij de fanfare in de tijd dat Harrie Boers nog dirigent was. Later onder leiding van dirigent Piet Joris ben ik in al die jaren doorgegroeid van 3e naar 1e cornet.
Op mijn 16e werd ik gevraagd als drummer van de Fidelen Rosentaler. Dat was voor mij een hele eer! Tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds met veel plezier. Mede door de al ten tijde van het jeugdorkest opgebouwde muzikale vriendschappen, waarvan we met een aantal nu de huidige Rosentaler vormen.
Op mijn 21e werd ik opgeroepen voor de militaire dienstplicht en heb daar 14 maanden als eerste trompettist gespeeld in het tamboerkorps van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag.
Na mijn diensttijd terug in het fanfare orkest was de moderne opvatting van arrangementen die toen gespeeld werden voor mij een reden om er als trompettist mee te stoppen. De Tema toernooien stonden toen in de kinderschoenen, en dat was veel leuker! Maar dan niet op trompet……, maar op drums!! Mwaaah dat was pas een uitdaging! In voorbereiding van het Tema Toernooi in een paar repetities ontzettend veel geleerd van Maino Remmers. Als drummer, goeie groove neerzetten, luisteren naar het orkest en de leiding pakken, zodat de dirigent de vrijheid krijgt het orkest te dirigeren, was zijn opvatting!
Hoogtepunten bij de fanfare zijn voor mij de eerder genoemde Tema toernooien maar zeker ook het 100 jarig Jubileum, waar ik voorzitter van mocht zijn. Samen met het comité en alle betrokken commissies heel veel werk verzet om er een mooi Jubileumjaar van te maken. Met als kers op de taart het schitterende jubileumconcert in de schouwburg. Trots!
Ik geef de Batton door aan Michelle van der Putten

Mei 2020 – CINDY LENSSEN

Hoi allemaal,
Allereerst wil ik Guus bedanken voor de nominatie!
Mijn naam is Cindy Lenssen en ik woon in Blerick (Venlo). Vanaf mijn 12e jaar ben ik begonnen met slagwerk bij de Fanfare De Echo uit Hout-Blerick, waar ik 15 jaar lid ben geweest bij de jeugdfanfare en drumband. In die tijd kregen we bij de jeugdfanfare een nieuwe dirigent, Maarten Rijs. Door Maarten hebben we met veel andere jeugdorkesten samen muziek mogen maken, nieuwe vrienden gemaakt en met gave projecten mogen meedoen zoals Young Musicians Spread Their Wings! Mede door YM werd mijn interesse gewekt voor de Koninklijke Luchtmacht waar ik inmiddels 7 jaar werkzaam ben.
Zo’n 10 jaar geleden, toen Maarten dirigent werd in Merselo, vroeg hij mij om het jeugdorkest te helpen op het slagwerk, samen met Amber. Het voelde meteen vertrouwd en we hebben met z’n allen kei hard gewerkt tot wat we nu hebben: een geweldige bloeiende vereniging!
Een van de leukste dingen vind ik dat je de jeugd ziet opgroeien, steeds een plekje naar voren op ziet schuiven in het orkest en dan ook nog samen met de grote fanfare als 1 grote club samen muziek ziet maken. Super!
Op dit moment is Guus Hendriks bij het jeugdorkest gekomen, eindelijk mijn opvolger!! We gaan met z’n allen een leuke tijd hebben Guus en welkom bij het jeugdorkest!
Helaas kunnen we op dit moment door de Corona crisis geen muziek maken met de vereniging. Hopelijk komen er snel betere tijden en kunnen we met Fanfare St Oda dit jaar goed afsluiten met concerten en dat we weer naar Blomberg mogen om muziek te maken tijdens de Sinterklaas/Kerstmarkt!
Hierbij nomineer ik Harm hendriks.

April 2020 – GUUS HENDRIKS

Hoi allemaal!
Ik ben Guus Hendriks, ben 14 jaar oud zit in het 3e jaar van Metameer en woon in Overloon.Ik zit sinds kort bij het jeugdorkest bij het slagwerk en krijg les van Jop Janssen.
Mijn vader en Opa zitten ook bij het slagwerk van de fanfare en mijn broer Stijn speelt 2e bugel bij de fanfare in Overloon. We maken thuis allemaal muziek. Behalve mama die zingt alleen met de radio mee. Ik hoop dat ik volgend jaar mee kan doen met Young Musicians daar heb ik wel zin in.
Het liefste doe ik drummen, en mee doen met de Junge Rosentaler vond ik erg leuk!
Mijn andere hobby’s zijn rijden met de crossbrommer, gamen, duiken en skiien. Chillen met vrienden is iets wat ik ook graag doe, Zaterdag’s ga ik altijd werken bij Bert Nellissen een hoveniers bedrijf.
Ik hoop dat volgend jaar Young mucisans wel door gaat dit jaar helaas niet door de corona.
Ik vind het fijn dat bij het jeugd orkest dat Cindy er altijd bij is want die stuurt mij altijd aan.
Bij deze geef ik de baton nu graag door aan Cindy Lensen!

Maart 2020 – AMBER VAN MEIJEL

Ik ben Amber en ik ben 17 jaar oud.
Ik speel veel verschillende instrumenten (bij het slagwerk), maar het is allemaal begonnen met klokkenspel bij M.I.K. (Muziek In de Klas) in groep 4 en 5. Dit vond ik zo leuk dat ik naar het Kunstencentrum Jerusalem in Venray ben gegaan om me te gaan oriënteren. Ik kon toen niet kiezen tussen gitaar en marimba, maar omdat ik voor beide te klein was en de marimba lager kon, koos ik uiteindelijk voor de marimba. Daar heb ik 6 jaar les gehad van Jan Voermans en mijn slagwerk A diploma en B diploma behaald.
Hierna heb ik een jaar geen les gehad, maar dat vond ik maar saai, dus ben ik met lessen gestart bij Jop Jansen sinds dit schooljaar. Ik ben in het begin ook snel genoeg bij de jeugd fanfare gestart, hier heb ik veel leuke uitjes mee beleefd.
Intussen bespeel ik ook graag de gitaar, guitalele en nog veel meer instrumenten als ik de kans krijg. Dit hoop ik volgend jaar ook nog te doen vanwege mijn vervolgopleiding. En natuurlijk nog veel langer.
Bij deze geef ik de baton door aan Guus Hendriks.

Februari 2020 – NICK VAN MEIJEL

Hallo, mijn naam is Nick van Meijel. Ik ben 11 jaar oud en woon in Merselo.
Mijn ouders heten Ruud en Jacqueline. Ik heb ook een oudere broer, hij heet Mike.
Ik drum nu ongeveer 3,5 jaar en dat vind ik heel leuk om te doen.
Vorig jaar heb ik mijn diploma A gehaald. Op woensdag krijg ik les van Job.
Ik zit ook bij de jeugddrumband, dit is op vrijdag en de dirigent is Wouter.
Mijn vader heeft vroeger ook gedrumd. Hij zou dit nog graag willen doen, maar dit kan niet vanwege zijn werk.
Voetballen doe ik ook graag.
Ik train op maandag en woensdag en op zaterdag heb ik wedstrijd.
Ik geef de Baton door aan mijn nicht Amber van Meijel.
Groetjes van Nick van Meijel

 

Januari 2020 – MIKE WILLEMS

Hallo
Ik ben Mike Willems ik drum al 4 jaar.
Het eerste jaar drumde ik bij Gerrit Hendriks, nu krijg ik les van Jop.
Mijn vader heet Bart en mijn moeder heet Sandy. Ik heb een broertje die heet Roy.
Verder voetbal ik in de jo 14-1 op dinsdag woensdag en zaterdag.
Vanaf nu ga ik op vrijdag naar de Jum.
Ik geef de Baton door aan mijn vriend Nick.v.M.

 

December 2019 – LEA HENDRIKS

Hoi, hoi allemaal.
Ik ben Lea Hendriks en mag dankzij Erik deze keer een stukje voor de Baton schrijven.
Met mijn 50 jaar kan ik zeggen dat ik ongeveer 40 jaar een muziekinstrument bespeel. Heel wat jaren geleden begonnen op bugel. Want dat instrument hadden ze het hardste nodig bij de fanfare in Merselo. In mijn tijd was er ook al een jeugdorkest en we hebben heel wat meegemaakt kan ik zeggen. Eindelijk mocht ik dan bij de fanfare. Wat ik me nog herinner was dat we op dat moment een hele grote fanfare waren. Net als nu met lekker veel bugels.
Maar midden in mijn tienerjaren trok de fanfare me niet meer zo. Was druk bezig met andere zaken waar pubers op dat moment veel liever mee bezig zijn 😉. Ik had naar mijn ouders toe al aangegeven van de fanfare af te willen. En deze gaven aan dat ze net contributie hadden betaald!! En ja, toen mocht ik op dat moment niet stoppen, want dat was zonde van het geld.
Dat is op dat moment wel mijn muzikale redding geweest. Ik ben namelijk doorgegaan en op een gegeven moment begon het weer zo leuk te worden, dat ik er niet meer vanaf wilde gaan.
Een tijdje ben ik in Merselo gestopt omdat ik in Ysselsteyn ging wonen en daar bij de fanfare ben gegaan. Na een aantal jaren op bugel kwam daar de kans om over te stappen naar tenorsaxofoon. En dat leek me het mooiste wat er was. Had namelijk altijd al saxofoon willen spelen. Midden dertig en weer muziekles gaan volgen. Sinds die tijd speel ik saxofoon.
Hoe ben ik weer teruggekomen bij Merselo?? Op een gegeven moment was er het afscheid van Piet Joris en werden oud leden benaderd om 1 groot orkest te formeren om hem zo een mooi afscheid te geven. Daar heb ik aan meegewerkt. Was erg leuk dus de link naar Merselo was weer een beetje gemaakt. Tijdens een thema Tielen toernooi was er een tekort aan bugels en werd Hans (mijn vriend) gevraagd om mee uit te komen helpen. Hij speelt namelijk bugel. Toen heb ik mezelf op saxofoon aangeboden om ook mee te komen doen. En ik mocht komen…….
In eerste instantie alt saxofoon gespeeld en nu sinds enkele jaren op bariton sax. Een machtig mooi instrument met een warme en diepe klank. Je moet er wel sterk voor zijn en genoeg adem hebben.
Overigens speel ik ook nog steeds bij Muziekvereniging de Peelklank in Ysselsteyn, maar dan op tenorsaxofoon.
Zoals jullie weten ben ik ook bestuurslid bij St. Oda. Wat ik graag meer zou willen zien is verbinding tussen de leden en de dingen die we als bestuur moeten besluiten. Ik probeer altijd te denken in het belang van de vereniging en niet in wat ik persoonlijk nou het leukste of het prettigst vindt. En dat is best lastig ……
Een van mijn grootste taken binnen het bestuur is het aansturen van alle zaken richting het Solisten & Ensemblefestival. De eerste vergadering is weer geweest, dus we gaan de dingen weer opstarten. Je hoort binnenkort weer van mij.
Verder zit ik ook in de jeugdcommissie van St. Oda en speel daarom geregeld mee met het leuke, fanatieke, maar ook gezellig jeugdorkest. Op dit moment schrijf ik het stukje in Blomberg waar we gisteren een aantal leuke, goed bezochte optredens hadden, maar waar ik het wel erg koud vind. Met dank aan de slagwerkers, waarvan ik Jägermeister aangereikt kreeg stond mijn keel in brand, maar waren mijn voeten ijskoud. Hihihihihihihi.
Gezelligheid maak je samen en dat lukt alleen wanneer je er zelf ook voor openstaat. Dus laten we dit vooral met zijn allen behouden.
Ik draag de baton over aan Mike Willems van de jeugddrumbband.

November 2019 – ERIK POELS

Ik ben Erik Poels 36 jaar en ik werk thuis op het melkveebedrijf . Dit is een modern bedrijf waar de koeien automatisch gemolken en gevoed worden. Hiernaast werk ik 3 dagen voor Lely. Ik ga dan naar melkveebedrijven en controleer of de melkrobots nog aan de gestelde eisen voldoen.
Naast het maken van muziek ben ik actief bij de raad van 11 van de Zagewetters en doe ik handboogschieten waar ik al jaren bovenaan in het eerste team sta.
Mijn oudere zus heeft vroeger ook muziek gemaakt. Hierdoor ben ik in 1993 begonnen met blokfluitles. Na de blokfluit heb ik het proeftuintje gedaan. Ik wilde toen trombone gaan spelen echter was er geen trombone beschikbaar en ben ik bariton en later euphonium gaan spelen.
Ik ben in 1995 tegelijk met 3 bugels, die inmiddels geen instrument meer bespelen, begonnen met muziekles. Ik had meer moeite met de muziekles dan de andere 3 waardoor ik al snel alleen muziekles kreeg en 3 jaar over mijn A diploma heb gedaan. Bij de solistenconcoursen was ik altijd in de onderste gelederen te vinden. Je kunt wel zeggen dat ik geen natuurtalent ben in het maken van muziek. In de fanfare hebben de meesten meerdere muziekdiploma’s en de oudere hebben geen muziekdiploma. Maar ik ben waarschijnlijk de enige die gezakt is voor zijn muziekdiploma C. Ik ben hierna gestopt met de muziekles maar wel bij de fanfare en het jeugdorkest gebleven, waar ik nog veel bijgeleerd heb en tegenwoordig bijna alle partijen kan spelen. Als je maar vol blijft houden en blijft geloven in je eigen kunnen, kun je toch een heel eind komen.
In januari 1996 kwam ik bij het jeugdorkest. Ik merkte al snel dat je veel steun hebt als er iemand langs je zit die die de muziek beter kan spelen. Ik vind het belangrijk dat de huidige en toekomstige jeugd ook deze kans krijgt om van andere muzikanten te leren. Dit is ook de reden dat ik inmiddels bijna 24 jaar bij het jeugdorkest zit. Omdat je zwaar koper bespeeld zit je bij het jeugdorkest langs oudere mensen. Ik heb in de tijd dat het jeugdorkest samenwerkte met Ysselsteyn langs Lea Hendriks gezeten. Bij deze wil ik haar nomineren voor de volgende baton.
Van het het jeugdorkest is mij het meest bijgebleven de weekendjes weg. Vooral het weekendje in Bergen op Zoom. Hier hadden we een klein probleempje. Om 23:00 uur had iemand de deur dicht gegooid met de sleutel binnen. Wij moesten tot 08:00 uur wachten tot we een reserve sleutel konden ophalen. Dit was in november dus best wel koud. Tevens heb ik genoten van alle YMSTW optredens. Dit was iedere keer een geslaagde dag.
Vanaf 02-01-00 (2 januari 2000) ben ik bij de fanfare. Hier speel ik al vanaf het begin 2 Bariton partij. Bij de fanfare vond ik de TEMA tielen optredens altijd mooi om te doen. Verder is mij bijgebleven het uitje in Hoogland omdat ze daar verbaast opkeken dat dat we met een groep samen een krat bier bestelde. Tevens moesten ze bier bijhalen omdat wij met de fanfare nogal dorstig waren.

Oktober 2019 – VERA MICHELS

Hallo allemaal!
Wat leuk dat ik eindelijk een keer iets over mezelf mag schrijven voor “De Baton”. De voorgaande stukken heb ik met veel plezier gelezen. Leuk om te lezen hoe iedereen het naar zijn/haar zin heeft bij onze mooie muziekvereniging.
Ik zal me even voorstellen… Ik ben Vera Michels, 22 jaar en over een half jaar, na mijn afstuderen, mag ik mijzelf “NVO Basispedagoog noemen”. Ik kom uit een gezin met hart voor de vereniging, waarin mijn moeder (Mieke) secretaresse is van het bestuur, mijn vader (Lambert) lid is van de drumband en mijn zus (Marloes) de saxofoon bespeelt. Momenteel bespeel ik met veel plezier de 2e bugel bij de fanfare en draag ik mijn steentje bij aan de vereniging met mijn werkzaamheden binnen de PR-Commissie. Daarnaast geef ik bij Oranje-Wit korfbaltraining aan de C1 en vind ik het leuk om af en toe te wandelen en met vrienden af te spreken.
Alweer een hele tijd geleden (ik ben inmiddels al 13 jaar lid) maakte ik kennis met G-sleutels, notenbalken en het zelf bespelen van muziek op de blokfluit tijdens IVM (tegenwoordig Mik, Muziek in de Klas). Daarna ben ik met 6 of 7 anderen overgestapt op de bugel. Helaas hielden zij er één voor één mee op, waardoor het voor mij moeilijk was mijzelf te motiveren om door te gaan met muziek maken. Ik heb vaak gezeurd dat ik wilde stoppen, maar gelukkig heb ik ouders die niet zomaar opgeven: “Ga nu maar door met muziek maken, want als je straks niet meer kunt sporten, heb je altijd nog de muziek. Muziek is voor altijd”. Dit heb ik geweten… Wegens een blessure mag ik helaas geen korfbal meer spelen, dus ik ben des te blijer dat ik nu nog steeds lid ben van de fanfare. Mocht iemand van de jeugd nu nog twijfelen of hij/zij door wil gaan in de muziek: ga door, vroeg of laat ben je blij dat je hebt doorgezet😉.
Ondanks dat ik het erg naar mij zin heb op de bugel, begon het bij mij, zeker na het jubileumconcert met een prachtige hoornsectie, steeds meer te kriebelen om iets nieuws te proberen. Daarom volg ik nu (proef)lessen op de hoorn. Ik hoop dat ik dit mooie instrument snel onder de knie kan krijgen en in de fanfare mee kan spelen op de hoorn. Gelukkig zijn Arno Poels en Michelle van der Putten ook bezig met hoornlessen, zodat ik niet alleen kom te zitten en we elkaar kunnen ondersteunen.
Komende maanden zullen jullie mij echter nog op de 2e rij tussen de bugels vinden. Na heel wat mooie concerten tijdens Young Musicians Spread Their Wings en een prachtig (en super gaaf) jubileumconcert kijk ik nu uit naar het weekendje Blomberg en het Bevrijdingsconcert. Om mijn verhaal af te ronden geef ik De Baton door aan Erik Poels, oftewel “Wat”.

September 2019 – ARNO POELS

Hoi allemaal,

Ik ben Arno Poels, 46 jaar, getrouwd met Leonie (45) en samen hebben wij 3 kinderen, Giel (14), Joris (12) en Suze (10). Mijn vrouw Leonie heeft vroeger hoorn gespeeld bij de fanfare, onze Giel speelt bugel zoals jullie weten, onze Joris heeft tot heden geen interesse in de muziek en Suze gaat binnenkort op slagwerkles bij Jop. Voor de zomer heeft zij een aantal proeflessen gevolgd, ze was enthousiast en wil hier nu mee door.
Ik bespeel op dit moment nog de bugel, die kale kop op de eerste rij 😉. Ook ik ben vroeger begonnen op blokfluit en daarna twijfelde ik op het proeftuintje of ik hoorn of bugel zou gaan spelen, dat is destijds dus de bugel geworden. Ik heb lange tijd de 2e bugelpartij ingevuld en toen er steeds meer jeugd bij kwam ben ik doorgestroomd naar de 1e bugel. Het doet me echt goed dat we weer beschikken over veel jeugdmuzikanten die o.a. de bugel bespelen, het is jaren krap geweest in de bugelsectie maar deze aanwas geeft weer mogelijkheden. Zoals ik in begin al aangaf bespeel ik op dit moment nog de bugel maar door de enorme aanwas aan bugels en muzikale vooruitgang van hen, kwam bij mij de gedachte omhoog om toch de hoorn weer eens te gaan proberen. De interesse in het instrument is nooit weg geweest en binnenkort ga ik hoornles volgen bij Geert Jacobs, proberen of ik dit instrument onder de knie kan krijgen. Het zou toch mooi zijn als we op termijn binnen onze fanfare weer een hoornsectie op gang krijgen. Mocht dit echter tegenvallen en uiteindelijk niet lukken dan kan ik nog altijd terug op bugel, “niet geprobeerd is niks gewonnen”. Verder heb ik binnen de vereniging 9 jaar deel uitgemaakt van het bestuur en ben ik de laatste jaren het aanspreekpunt van de activiteitencommissie geweest. Ook heb ik deel uitgemaakt van de commissie 100 jarig bestaan. Ik kijk nog steeds met veel voldoening terug naar het “weekendje Groesbeek” wat we met de activiteitencommissie hebben mogen organiseren. Veel werk maar als bijna alles dan prima verloopt, op de vergeten saus bij het broodje knak na, dan kunnen we daar als organisatie met een goed gevoel op terug kijken en dat doet me goed. We hebben vele complimenten mogen ontvangen van alle leden/deelnemers. Uiteraard heb ik ook enorm genoten van het jubileumconcert in de schouwburg en in het verleden waren de concoursen en thematournooien ook echte hoogtepunten voor mij. Het vieren van deze hoogtepunten was ook altijd erg gezellig, er gebeurde altijd wel iets aparts en daar wordt zo nu en dan nog steeds om gelachen. Als laatste wil ik zeggen dat ook voor mij de 3e helft erg belangrijk is, gezellig en weer op de hoogte van het laatste nieuws, ik woon tenslotte toch 300 meter buiten het dorp😉.
Heidi bedankt voor het doorgeven van de baton en ik wil de baton nu graag doorgeven aan misschien wel mijn toekomstig collega Vera Michels…

Augustus 2019 – HEIDI HELDENS

Hallo allemaal,
Bedankt Rob voor het doorgeven van de baton. Ik ben Heidi Heldens 44 jaar jong. Ik ben getrouwd met Wilbert en samen hebben wij drie kinderen, Anouk, Bram en Edith. Wij wonen nu nog in Leunen maar op het einde van het jaar hopen we dat ons huis in Merselo klaar is, en dat we daar kunnen gaan wonen (na 21 jaar op en neer pendelen naar Merselo naar de repetitie terug naar mijn roots.)
Ons gezin is allemaal lid van St.Oda. Ik speel al ruim 30 jaar bugel en het liefste zit ik op de “derde rij”.
Anouk(sopraan) en Edith (bugel) zitten ook bij de fanfare en Wilbert en Bram spelen bij de drumband van St.Oda. Mijn vader Piet heeft ook altijd bij de fanfare gespeeld. Het is mij dus ook met de paplepel ingegeven.
Ik ben rond mijn 8e jaar begonnen met de blokfluit en daarna ben ik op de bugel verder gegaan en dit doe ik nog steeds met veel plezier.
Ik kijk met veel plezier terug naar afgelopen 30 jaar, Thema toernooi, concoursen, en af en toe een weekendje weg met de fanfare. En dan niet te vergeten de 3e helft na de repetitie.
Ik hoop dan ook dat ik nog lang muziek kan en mag blijven maken.
Groetjes, Heidi
Ik geef de baton door aan Arno Poels

Juli 2019 – ROB MUIJSERS

Hallo collega muziekvrienden,
Bedankt “buurman” Guus voor het doorgeven van de Baton. Hierbij een verhaaltje van mij, Rob Muijsers, 47 lentes jong en bespeler van de trompet. Ik ben, net als mijn vrouw Anita, al jarenlang lid van “fanfaar St. Oej”, zoals het in het dialect genoemd wordt. Ook zijn onze kinderen, Luna en Youri, inmiddels lid van deze vereniging.
Van jongs af aan ben ik al met muziek opgegroeid. Als klein manneke hoorde ik ozze pap al oefenen op die grote toeter. Er werden in het weekend vaak LP’s gedraaid van Die Fidele Rosentaler, Moravanka en nog veel meer. (voor diegene die niet weten wat een LP is: dit is een hele grote zwarte CD). Diezelfde muziek hoorde we toentertijd elk jaar weer terug op de jaarlijkse muziekfeesten, waar alle soorten muziek te horen waren. We zijn dus allemaal wel opgegroeid met muziek.
Op de lagere school kreeg ik mijn eerste blokfluit-les, waarna het welbekende “proeftuintje” volgde. Daar begon ik op de bugel, waarop ik via de muziekschool de diploma’s A, B, en C gehaald heb. Het samenspelen in een vereniging begon pas echt, toen we bij het jeugdorkest kwamen. Maar snel genoeg na ons A diploma “mochten” we al meespelen met de grote fanfare. Dit was voor ons een grote stap: Meteen in een club van wel 80 musicerende leden en meteen op de eerste rij bij de 3e bugels (ja… die zaten vooraan toen), opkijkend naar die “rooje” op de bok. (Lees Piet Joris)
Daar werden we meteen volwassen in de muziek: moeilijke technische stukken oefenen, lange repetitieavonden en rokende muzikanten in de rij achter ons…….dat mocht toen nog.
Na enkele jaren ben ik een paar rijen naar achteren gegaan. Omdat daar een tekort was, ben ik cornet gaan blazen. Enkele jaren daarna de trompet. Daar is het al jaren goed vertoeven samen met de iets oudere rotten in het vak, Theo en Wim. De jeugdige aanwas die er nu bijgekomen is, doet het kei goed. Daar zit echt wel talent!
Het grote orkest met superieure resultaten hebben we achter ons moeten laten. Het ledenaantal ging hard achteruit en de jeugd kreeg steeds meer andere dingen te doen. De nieuwe weg die we zijn ingeslagen, heeft gelukkig effect gehad: de jeugd begon weer aan een instrument en kreeg in de gaten dat samen muziek maken én het gezellig hebben goed samen kan in onze vereniging! We merken nu al dat de kwaliteit van deze jeugd goed van pas komt nu ze doorstromen naar de fanfare.
Maar het draait in onze vereniging niet alleen om het toeteren maar ook om de gezelligheid en saamhorigheid. Het is de laatste tijd gebleken dat dit wel goed zit. Kijk maar naar bijvoorbeeld het 100 jaar bestaan, weekendje Groesbeek, de feestavond of gewoonweg de 3e helft na de repetitie. Ook dit hoort bij een vereniging!
We laten zien dat we dit beide kunnen. Dus als we het een beetje te druk krijgen….. geef deze vereniging dan niet op. Want zo’n gezellige club én de muziek is er voor iedereen!
Iedereen een fijne vakantie en tot in augustus.
Ik geef de Baton door naar de rij voor ons, naar Heidi Heldens.

Juni 2019 – GUUS KERSTEN

Luna, bedankt voor het doorgeven van de Baton. Ik ben Guus Kersten en ik ben 27 jaar. Ik maak al sinds mijn 8ste muziek toen ik ben begonnen op de IVM cursus. Daarna ben ik begonnen op de trompet wat ik ongeveer 8 tot 9 jaar heb gedaan. Vervolgens ben ik overgestapt op de trombone waar ik tot op heden nog steeds op speel. Ik kom uit een muzikaal gezin maar niemand speelt er bij de St.Oda omdat ik zelf uit Venray kom. Mijn vader (Frans) speelde jaren lang trompet. En mijn moeder (Anita) is begonnen op dwarsfluit en daarna alt saxofoon. Zij hebben heel lang gespeeld bij de blaaskapel Göt Net. Ik heb ook twee broertjes die muziek maken. Teun is begonnen op alt sax en vervolgens Tenor en Bariton sax. En Daan heeft altijd bij de drumband gezeten en speelt nu de drums in zijn bandje. Ik en mijn Broers hebben altijd bij de MMSK gezeten. Een voor een zijn we hier gestopt. Maar via de MMSK zijn we wel in aanraking gekomen met St.Oda door het gezamenlijke jeugdorkest. Het is niet echt meer gezamenlijk maar ik zit nog steeds bij het jeugdorkest.
Verder studeer ik (nog steeds), ik ben met de 17 begonnen op MBO laboratorium techniek en zit ondertussen in de afstudeer fase van het HBO laboratorium techniek. Waar ik het erg druk mee heb op het moment. Ik vind het erg leuk om bij de fanfare en de jeugd muziek te maken en wil dit zo lang mogelijk blijven doen. Ook het optreden samen met Peel en Maas was echt een optreden om op terug te kijken. Als afsluiter moet ik uiteraard de Baton nog doorgeven. Deze ga ik doorgeven aan Rob Muijsers.

Mei 2019 – LUNA MUIJSERS

Marcel bedankt voor het doorgeven van de baton.
Ik ben Luna Muijsers en ben 12 jaar. Ik speel nu 4 jaar bugel. Ik heb mijn A-diploma en zit inmiddels bij het jeugdorkest. Ik woon thuis met mijn moeder Anita (die saxofoon speelt), mijn vader Rob (die trompet speelt) en mijn broertje Youri (die ook bugel speelt). Zelfs mijn opa Huub speelt ook bij de fanfare (met zijn bas) en mijn oma Nellie zorgt voor de drankjes achter de bar en zat jarenlang bij het bestuur.
Mijn hobby’s zijn: bugelen en korfbal spelen in de C1 bij SV Merselo. Elke donderdag ga ik naar de muziekles van Geert Jacobs. Vorig jaar gingen we met de fanfare naar een super te gek uitje in Groesbeek. Daar heb ik zoveel genoten dat ik er met veel plezier op terugkijk. Ook de optredens van het jeugdorkest vind ik altijd super leuk. Groetjes Luna.
Ik geef de baton door aan Guus Kersten.

April 2019 – MARCEL VAN DER VORST

Hoi, ik ben Marcel van de Vorst, 37 jaar. Ik sla net als Lambert op een van de dikke trommen bij de drumband. Ik woon sinds 2012 in Venray. Ik ben getrouwd met Petra (kleindochter van Ton Gooren de fietsenmaker). Samen hebben we 2 dochters: Elin (6jr.) en Bente (4jr.). Tijdens de carnavalsoptocht van 2014 zag ik een leuke samba drumband (st. Oda & MMSK). Toen begon mijn voet mee te tikken en was ik weer verloren.
Mijn wortels liggen een aardig eindje uit de buurt van de fanfare St. Oda en van Merselo. Toen ik geboren werd in ‘ut landj van Wiëert’ kwam mijn vader thuis met de bos bloemen die hij net gekregen had omdat hij zich die dag koning had geschoten. Het was dus meteen duidelijk: ‘Det weurdj eine sjôt!’. Bij die schutterij (St. Margaretha Ittervoort) begon ik met 6 jaar op de kleine trom. Op school gingen al mijn vriendjes op blokfluit en daarna bij de plaatselijke fanfare (Concordia). Na 2 jaar blokfluit en 2 jaar trompet vond ik het daar niet meer leuk. Bij de schutterij ben ik 25 jaar gebleven. Na de kleine trom, heb ik enkele jaren meegelopen bij de manschappen, daarna ben ik weer kleine trom en paukentrom (tenor) gaan spelen. Ook heb ik enkele keren mee geschoten op ‘den aaje Limburger’. Naast muziek maken heb ik ook meer dan 10 jaar paard gereden en aan stijldansen gedaan.
Ik vind het heel leuk om muziek te maken bij St. Oda. Het geeft mij dat heerlijke dorpse gevoel ook al ken ik (nog) maar weinig mensen en historie van Merselo. Mijn dochtertjes vinden het heel leuk dat papa bij de drumband zit. De oudste vraagt al naar een drumstel. Dus, wie weet….
Ondertussen heb ik heel erg genoten van het afgelopen jaar met het grote jubileumconcert en het weekend in Groesbeek. Daarom geeft pimvis de baton nu door aan Luna Muijsers.

Maart 2019 – LAMBERT MICHELS

Hoi Allen,
Ik ben Lambert Michels (Lambert van Mulders Ber) 53 jaar jong en getrouwd met Mieke. Wij hebben 2 dochters, Marloes en Vera en zijn met het hele gezin lid van st. Oda. Ik heb nooit een muziekopleiding gedaan maar sla al vanaf mijn 17e de dikke trom bij de drumband.
Mijn leermeesters waren destijds Dré van de Venne en Renée Arts. Van hen heb ik een beetje noten leren lezen. Ik weet nog goed: ik was nog niet zo lang bij de drumband toen we een weekendje weg gingen met de vereniging. Naar Izegem. Het was kei gezellig. Er werd goed gedronken. Velen zullen het nog wel herinneren dat tijdens de repetitie van de loopmars er regelmatig eentje de rij verliet……
Rond mijn 22e ben ik gestopt bij de drumband, omdat ik toen in Zeilberg woonde. In 2005, toen ik prins was, moest ik tijdens de receptie met mijn vrienden een nummer spelen. Ik op de dikke trom. Snel erna vroeg men of ik niet weer bij de drumband wilde komen. Sinds die tijd ben ik dus weer actief bij de drumband. We hadden toen Henk Martens als instructeur en het motto van Henk was….als je maar in de maat slaat. Veel leerde ik echter niet bij en ik ging op mijn eigen manier tellen en noten lezen. Toen de partijen moeilijker werden werd het voor mij ook moeilijker. Maar we hadden altijd veel plezier tijdens de repetitie. En dat zorgde ervoor dat ik ondanks ik niet goed mee kon, toch elke week naar de repetitie ging. Nu hebben we Jop als instructeur. Bij hem volg ik al enkele jaren les. Ik leer er veel van. Je bent nooit te oud om iets te leren!
We zijn een mooie drumband geworden in de loop der jaren en ik hoop dat dit nog lang mag blijven.
Het is een gezellige club bij elkaar.
Ik wil de baton doorgeven aan mijn mede diepslag-speler Marcel van der Vorst.

Februari 2019 – HUGO VAN HELDEN

Hallo allemaal,
Neefje Luuk, bedankt voor het doorgeven van de Baton!
Hoi ik ben Hugo van Helden, 53 jaar en getrouwd met Anita. We hebben 3 kinderen: Sjoerd, Fleur & Lars en wonen in Venray.
Rond mijn 10de jaar ben ik begonnen met het spelen van de blokfluit. In die tijd mocht je al een muziek instrument spelen voordat je de IVM (blokfluit) had afgerond. Ik ben toen begonnen op de sax sopraan. We maakten samen muziek met de anderen leerlingen en kregen muziekles van de oudere muzikanten van de fanfare. Toen je eenmaal de IVM had afgerond kon je beginnen op de muziekschool. Ik heb vele jaren de sax sopraan gespeeld en speel nu ongeveer 35 jaar de tenor sax met veel plezier bij de fanfare St Oda en de Rosentaler.
De mooiste momenten met de fanfare waren voor mij de Thema Tielen toernooien, uitstapjes, weekendjes weg, de ondersteuning van het jeugdorkest tijdens Young Musicians Spread Their Wings en niet te vergeten ons 100 jaar jubileum.
Ik hoop nog vele leuke jaren muziek te kunnen maken bij St Oda.
Het stokje geef ik door aan Lambert Michels.

Januari 2019 – LUUK VAN HELDEN

Hallo allemaal,
Erwin bedankt voor het doorgeven van de baton. Ik ben Luuk van Helden en ben 14 jaar. Ik speel trompet bij de fanfare. Ik woon in Venray, maar kom wel elke maandagavond met plezier naar de repetitie. Op de repetities is het altijd gezellig en maken we veel plezier. Ik rij dan met mijn oom Hugo van Helden mee, die ook bij de fanfare speelt. Ik speel nu 5 jaar trompet. In deze tijd heb ik ook diploma A en B gehaald. Nu op naar mijn C diploma! Mijn vader (Patrick) heeft vroeger in Merselo gewoond en speelt nu nog steeds trompet bij de Rosentaler. Hij heeft ook bij de fanfare gespeeld, dus ik treedt in zijn voetsporen. Mijn moeder (Kirsti) en broer (Gijs) doen niets aan muziek. Mijn ouders komen wel altijd kijken en luisteren. Naast muziek maken bij de fanfare in Merselo doe ik ook aan voetbal bij SV Venray. Daar heb ik ook altijd veel plezier.
Groetjes Luuk van Helden. Ik geef de baton door aan Hugo van Helden.

December 2018 – ERWIN HENDRIKS

Twan bedankt ☺ voor het doorgeven van de baton
Ik ben Erwin Hendriks en ben een van de bassisten van de fanfare.
De jeugd zal mij ook kennen als instrumenten onderhoudsman. Ik woon samen met Desiree en wij hebben twee kinderen Isa en Sven. Isa maakt ook muziek ze speelt de bugel bij de fanfare.
Je kunt wel zeggen dat muziek maken mij met de paplepel……
Ik ben als kleine jongen begonnen met blokfluit les. Na deze fluitlessen, de bugel gaan proberen, dit heb ik zo’n 8 jaar gedaan, hierna kwam er ruimte bij de bariton euphonium en ben ik dat instrument gaan bespelen. In die tijd ben ik ook gaan drummen bij de drumband, waar ik drum les kreeg van toenmalig dirigent Wil van den Hork, het was altijd een hele gezellige club, ik heb hier zeker 10 jaar deel van uit mogen maken.
Jaren later… werd mij gevraagd of ik de Besbas wilde gaan spelen bij de fanfare. Ik kreeg les op de Bas van dirigent P. Joris, waar ik veel van geleerd heb.
Op maandag ga ik naar de repetitie en daarna, wat ik minstens zo belangrijk vindt is het ff “buurten” en lachen met de dames en heren van de derde helft. Elke vrijdag ga ik ook met veel plezier naar de repetitie van de Rosentaler waar ik de Bas gitaar bespeel.
Ik heb al heel wat weekendjes en uitstapjes gemaakt met St.Oda …..hier kan ik echt van genieten…. En niet te vergeten het super optreden in de schouwburg “Achter de krante”. Het was een hoop werk maar als je de reacties van iedereen hoort en leest, dan weet je …daar doen we het voor.
Kortom ik heb het prima naar de zin bij de fanfare en hoop dit nog lang te kunnen doen.
Ik geef de baton door aan Luc van Helden

November 2018 – TWAN VERSTEEGEN

Hallo allemaal,
Bedankt mede-drummer Sjoerd. Mijn naam is Twan Versteegen, ik ben 25 jaar oud en woon in Merselo. Rond mijn 8e levensjaar ben ik bij de drumband gegaan omdat ik wel muziek wou maken, maar niet met een blaasinstrument zoals bij de IVM lessen de muzikale reis begon. In het begin hadden we een klein groepje waar door Henk Martens onze toenmalige dirigent de marsen “erin gestampt” werden. Muziekles en diploma’s waren niet nodig als je de partij maar kon spelen, dat was het enige dat telde.
Tegenwoordig hebben we Jop aan het roer staan van de inmiddels mooi uitgegroeide drumband. Op de repetities en met de optredens is het altijd gezellig en wordt er geregeld wat gesnackt, wat misschien ook wel de reden is van de hechte groep. Ik vind het mooi wat we neerzetten met drumband zoals ik hem heb zien groeien, maar minstens net zo mooi dat de jonge aanwas ook al volop bezig zoals ook wij vroeger begonnen zijn. Mooie dingen zijn altijd de nevenactiviteiten (BBQ, weekendje weg, drumdag) waar de ware aard van de drumband naar boven komt. Ik geef bij deze de baton door aan Erwin Hendriks, succes!

Oktober 2018 – SJOERD MICHELS

Hallo allemaal,
Bedankt Bart voor het doorgeven van de Baton. Mijn naam is Sjoerd Michels; ik ben 16 jaar oud en woon in Merselo.
Toen ik 9 jaar oud was wilde ik graag drummen op een drumstel. Maar omdat ik eerst een jaar (of wat..) blokfluitles op de muziekschool niet zag zitten, ben ik begonnen bij Muziekschool Musicas in Venray, hier mocht je meteen op een zelf gekozen instrument spelen. Na 3 jaar had ik het hier wel gezien en miste toch wel het samenspelen en de gezelligheid van een groep. Op dat moment kwam de drumband in Merselo in beeld; er waren vrije inloopavonden om te kijken of het wel wat voor jou was. Samen met opa ging ik kijken in de zaal t’ Anker; de muziek en de frikandellen spraken mij direct aan, maar de “stoere” jongens moest ik wel even overwinnen…

Na een tijdje toch maar besloten dat dit was wat ik wilde gaan doen en zodoende ging ik naar mijn eerste repetitie in de oude Rabobank in Leunen. Tot op de dag van vandaag vind ik het erg gezellig om deel uit te maken van deze groep! Bij deze geef ik de Baton door aan Twan Versteegen, veel succes!

September 2018 – BART SMITS

Hallo allemaal,
Bedankt mede-drummer Willem!
Ik ben Bart Smits en ik ben op 30 mei 2002 geboren in het prachtige Merselo.
Vroeger toen ik nog een jochie van 8 jaar oud was, zag ik de drumband van Sint Oda Merselo altijd door het dorp heen lopen, en ik dacht: “wat geweldig!! Dat wil ik ook!” Ik ben toen meteen naar mam gegaan en heb gevraagd of ik mocht gaan drummen.Toen ik was ingeschreven en voor het eerst naar de les ging, ontmoette ik daar Henk Martens. Bij Henk heb ik de basis van het drummen geleerd (onder andere de schotse 5). Na een paar jaartjes oefenen mocht ik dan eindelijk bij de grote drumband, hier heb ik veel geleerd en dat zal ik blijven doen.
Tegenwoordig is Jop Janssen de instructeur en ga ik op woensdag middag nog altijd bij hem op les.
Wij als drumband zijn een gezellige en vooral hechte groep geworden. Elke repetitie komt er wel iemand met frikandellen aan zetten en na het harde werken drinken we er vaak samen nog ééntje.
Ik wil nu graag de baton doorgeven aan Sjoerd Michels, veel Succes.

Augustus 2018 – WILLEM JANSSEN

Bedankt Liesbeth voor het doorgeven van de Baton. Ik ben Willem Janssen 25 jaar oud en woon in Merselo.
Hier in het dorp werden IVM lessen gegeven waar ik, toen ik in groep 3 zat, ook aan begonnen ben (eigenlijk begon iedereen hier aan en al zeker als er bij jou thuis ook iemand muziek maakte.)
Na twee jaar wist ik in ieder geval zeker dat ik geen blaasinstrument ging bespelen. Op mijn 8ste ben ik bij de drumband gegaan. Om te beginnen kreeg ik daar les in een groepje van 3 à 4 man (Twan, Freek, Hendrik en ik). Wanneer je bij de grote drumband mocht was bij Henk een raadsel want aan diploma’s of muziekles bij de muziekschool Venray daar zag hij weinig meerwaarde in (KWATS). Uiteindelijk bleek dat als je Mars 5 kon spelen je bij de grote drumband mocht instromen.
Het mooie aan een optreden met Henk was dat hij tijdens een optreden nog motiverende woorden kon zeggen, zoals heej let is op, psssssst, enzovoorts. Hier konden we na het opreden altijd wel om lachen.
Het hoogtepunt was toen de BBQ ter afsluiting van het jaar (wat momenteel ook nog is denk ik), lompe spellen werden er altijd gespeeld zoals rugby of voetbal, met het richten overal op behalve de bal. Dit is vandaag de dag nog weinig veranderd.
Als je kijkt naar de drumband nu kunnen we zeggen dat we een goeie en hechte groep hebben. Dit vind ik zelf wel iets om trots op te zijn. We zijn met een leeftijd van 11 tot en met senioren, of niet Lambert. En dan is het de kunst om het voor iedereen interessant te houden maar dat kan onze Jop wel.
Ik geef de baton door aan Bart Smits, succes.

 

Juli 2018 – LIESBETH VAN DE VENNE

Dankjewel eerste-rij-collega Wendy!
Ik ben Liesbeth van de Venne, 37 jaar, en ik woon (inmiddels al 15 jaar) in Ysselsteyn.
Ik woon daar samen met Tonny en onze 3 kinderen: Tara, Finn en Bren. Tonny zit bij het percussie ensemble in Ysselsteyn, Finn zit op drumles en bij JES (de jeugddrumband in Ysselsteyn) en Bren zit op blokfluitles.
Al zo lang als ik weet, maakt St Oda deel uit van mijn leven. In mijn foto-album zit nog een foto van mezelf als jongste supporter bij een concours van de fanfare. Ik was toen 3 jaar. Zowel mijn opa als vader zijn in het verleden voorzitter geweest van St Oda (ik heb die ambitie overigens niet ? ).
Toen ik op de basisschool zat, heb ik eerst 2 jaar IVM (blokfluitles) gehad. Daarna heb ik gekozen voor de bugel. Ik heb 8 jaar les gehad en mijn D diploma gehaald. Maar thuis oefenen is nooit mijn sterkste punt geweest…
Je vraagt je misschien af waarom ik nog altijd bij de fanfare in Merselo zit, en niet in mijn eigen woonplaats. Dat komt omdat ik zoveel leuke herinneringen heb aan al de jaren muziek maken met jullie en (ook niet onbelangrijk!) zo wekelijks op de hoogte blijf van het wel en wee (lees: verse roddels) in Merselo.
Ik heb ook bij joekskapel “de Platvuut” gezeten. Dat was als kind al een droom van mij en ik was heel erg blij toen ik daarvoor gevraagd werd door Kessels Jeu. Helaas bestaat deze joekskapel niet meer.
Bij de fanfare heb ik een aantal jaren met andere leden de jaarlijkse feestavond georganiseerd, bijvoorbeeld een casino-avond waarbij iedereen in stijl gekleed kwam.
Ook heb ik geholpen bij de organisatie van TEMA en dan vooral de muziekkeuze en het bedenken van een passend thema om ons programma vorm te geven. In mijn ogen was onze beste deelname het jaar dat we voor het thema circus gekozen hadden. Alles klopte toen, dat was genieten.
Op dit moment zit ik nog steeds in de muziekcommissie. Het is vaak lastig om muziek te vinden waar voor iedereen een uitdaging in zit. We zijn altijd heel blij met suggesties die iemand aandraagt. Maar als het je leuk lijkt om ook bij deze commissie te komen, dan horen we het ook graag!
Ik geef de baton door aan Willem Janssen van de drumband.

Juni 2018 – WENDY VAN HOOF

Hallo allemaal,
Noud bedankt voor het doorgeven van de baton!
Mijn naam is Wendy van Hoof ik ben getrouwd met Frank en we hebben 2 zonen, Stan en Tijn. Tijn is ook lid van onze vereniging, hij speelt snare-drum bij de drumband. Muziek maken is er vroeger bij mij thuis met de paplepel ingegeven. Na 2 jaar blokfluitles heb ik voor het instrument sopraan-saxofoon gekozen. Tot op de dag van vandaag vind ik dit nog steeds een mooi instrument en bespeel ik de sopraan met plezier bij de fanfare. Inmiddels ben ik alweer meer dan 25 jaar lid van onze vereniging. In die jaren hebben we veel optredens gehad. De mooiste momenten met de fanfare waren voor mij de concoursen, Thema Thielen Toernooien, uitstapjes en de weekendjes weg. De gezelligheid binnen onze club vind ik heel belangrijk. Tijdens en na de repetitie heerst er een goede sfeer. Na de repetitie wordt er wekelijks tijdens het borrelen, met ons 3e helft clubje, veel gelachen. Dit jaar viert St. Oda het 100-jarig jubileum, we hebben al een aantal leuke activiteiten beleefd. Binnenkort gaan we met de hele vereniging een weekendje weg, hier kijk ik naar uit. Ik hoop dat ik nog lang kan blijven genieten van de muzikale en gezellige momenten binnen St. Oda.
Ik geef het stokje door aan Liesbeth van de Venne.
 

Mei 2018 – NOUD JANSSEN

Hallo allemaal,
Ik ben Noud Janssen, beter bekend als Noud van de Smid. Samen met Joke heb ik 2 jongens Willem en Bart, waarvan Willem ook muziek maakt.
Op mijn tiende ben ik begonnen met muziek maken, eerst de kleine trom en ik kreeg toen les van Hieps Gerrit. In die tijd was het 1 jaartje les en dan kon je al mee spelen met de grote club. Met 12 jaar ben ik gestart met paukenles, de eerste jaren waren dit privélessen van Piet Poels omdat dit op de muziekschool Venray nog niet werd gegeven.
Later heb ik op de muziekschool nog diploma A en B gehaald.

Ik heb 35 jaar bij de drumband gespeeld, in het begin was dit alleen marsmuziek. Later ging Merselo, als eerste in de regio, over tot percussie nummers. Hiermee hebben we zeer goede resultaten behaald. In 2000 ging de drumband stoppen. Door het bestuur werd er snel een jeugddrumband opgestart met 12 leden, deze is nog steeds groeiende en daar ben ik best trots op.
Bij de fanfare hebben we ook uitstekende resultaten behaald. Na het behalen van een van die hoogtepunten, en aardig wat bier, werd de paukenpartij verbrandt. Geen probleem totdat enkele weken later Piet Joris de partij nodig had om te spelen bij een andere fanfare, toen maar bekend dat deze op dubieuze wijze verdwenen was.   
Naast de drumband en de fanfare ben ik ongeveer 8 jaar bij Die Fidelen Rosentaler geweest, die maakte toen hoofdzakelijk Egerländer muziek. Hoogtepunten waren een TV opname, het landskampioenschap en niet te vergeten de 3 kapellen shows.
Sinds 2 jaar speel ik bij orkest Rooyal  (seniorenorkest), daar spelen ze zowel Egerländer als moderne muziek wat voor mij een hele uitdaging is.
Inmiddels maak ik al 48 jaar muziek en heb er nog altijd plezier in. Muziek maken kan je altijd blijven doen, dit is voor jong en oud.
Gerrit bedankt voor de baton en ik geef deze graag door aan Wendy van Hoof.
 

April 2018 – GERRIT HENDRIKS

Ja nu is het mijn beurt om iets te schrijven over St.Oda, de vereniging waarvan ik al ruim 50 jaar lid ben en nog steeds met veel plezier.
Mijn eerste lessen heb ik gehad van Pietje van Meijel die dit later overgaf aan Teng Arts (uit de zaal).
Voordat de handboogschutterij begon met schieten moest ik op den doel een keer of 20 op en neer lopen om te oefenen met  de trom aan de riem daarna nog even voor het buffet enkele marsen doornemen en dan zat mijn wekelijks repetitie er op. Maar alleen was ook maar alleen. Ik heb toen 4 jongens om mij heen verzameld en die opgeleid, zover het in mijn vermogen lag natuurlijk, toen deze jongens klaar waren en ze een trom kregen hebben we er weer 4 bij betrokken tot we er 12 bij elkaar hadden waarna we een instructeur hebben aangenomen. Tontje Van Opbergen. Waar we heel veel van hebben geleerd en veel successen mee behaald hebben. Wat een mooie tijd was dat! Het korps groeide uit tot 22 slagwerkers wat in die tijd bijzonder was en wat fijn dat dat zich op dit moment aan het herhalen is!!
Bij de fanfare heb ik een periode de concerttrom geslagen tot ik als voorzitter werd benoemd. Toen heb ik langzaam als muzikant een stapje terug gedaan en het overgegeven aan de jeugd.
In mijn tijd als voorzitter heb ik een bijzondere periode meegemaakt, we kregen enorm veel leerlingen en onze fanfare groeide uit tot één van Limburgs beste muziekvereniging onder leiding van Piet Joris. Van ongeveer 30 leden zijn we gegroeid naar 72 leden, wat financieel wel wat offers kostte maar dankzij onze muziekfeesten hebben we het steeds kunnen redden natuurlijk. Altijd zijn er periodes dat het minder en of beter gaat, dat zal ook altijd zo blijven. Maar waar ik nu vooral van geniet is dat de oudere muzikanten zich in het belang van ons jeugdorkest stellen en dat is enorm belangrijk. Zorg dat deze groep aan het spelen blijft kost wat kost en dan pas heeft onze vereniging een toekomst. Wat ook belangrijk is, dat we met plezier naar de repetitie komen, dat de lat niet te hoog ligt, dat de prestatie niet altijd het belangrijkste is. Daar speelt Maarten Rijs ook een belangrijke rol in die weet precies hoe hij onze jeugd kan motiveren. Natuurlijk ben ik trots dat mijn zoons ook bij deze vereniging zijn en hier en daar ook een steentje bijdragen. Daar had ik stiekem ook wel op gehoopt natuurlijk, maar ook bijzonder is dat al 3 van de kleinkinderen muziek maken. Stijn op de bugel, Isa ook op de bugel en Guus op het slagwerk. Eentje ontbreekt nog Sven, maar die start het komende jaar wel denk ik. Ik ben nu 72 jaar en een trotse Ere voorzitter van St.Oda. Ik hoop nog lang te kunnen genieten van onze vereniging, en ook zeker van de derde helft die ook voor een vereniging belangrijk is. Als je bij een vereniging bent doe je alles zo veel mogelijk samen. Van muziek kun je nog heel lang genieten, actief en passief !!!
Ik geef de baton door aan de laatste rij, Noud Janssen

 

Maart 2018 – MAARTEN RIJS

Jop bedankt voor de Baton. Hartstikke leuk dat ik ook een kort woordje mag doen op onze website. Een dirigeerstok (ook bekend onder de naam baton) is een dunne stok ter lengte van 25 à 60 cm, gemaakt van hout (bijvoorbeeld van de haagbeuk), tegenwoordig ook wel van glasvezel of koolstofvezel, met een kegelvormig houten of kurken handvat. Mijn Baton kost ongeveer € 60.-. Dit even ter info.
Ik herinner mij nog heel goed dat ik 7 jaar geleden dirigent mocht worden van onze Fanfare. Jeetje wat een eer dacht ik. Het is sowieso heel uitdagend om iedere week voor een groep enthousiaste muzikanten te mogen staan. Mensen met allerlei achtergronden en beroepen. Allemaal mensen die graag op maandagavond hun instrument willen spelen. De een fanatiek de ander weer minder. Maar allemaal met de intentie om onze Fanfare levendig te houden. Daarom kan zo’n Dorpsfanfare het 100 jaar uithouden.
Ik ben ontzettend trots dat we een fantastisch jeugdorkest hebben die tevens de toekomst van onze Fanfare waarborgt. Dit kon alleen verwezenlijkt worden door een geduldige groep “oudere muzikanten” en bestuursleden van de grote Fanfare. We werken met z’n allen hard aan een geweldig jubileum concert en kunnen dan in november met veel trots aan de gemeente Venray laten zien dat Merselo een bloeiende Fanfare heeft met over de 55 mensen op het podium.
Ik leef nog steeds alleen in Hout-Blerick, dat is niet altijd leuk, maar hierdoor ben ik wel gaan leren koken, strijken, poetsen. Je zou kunnen zeggen dat ik een hoop hobby’s erbij heb gekregen.
Ik nomineer Gerrit Hendriks !!!

Februari 2018 – JOP JANSSEN

Hallo allemaal,
Dankjewel Tijn voor het overgeven van de baton. Ik ben Jop Janssen, instructeur van de drumband en slagwerkdocent voor alle leerlingen van St. Oda. Ik ben getrouwd met Maartje en heb een zoontje van 1jaar. We wonen samen met onze hond Wäöles in Leunen. Over mijn hobby’s; elke maandag voetbal ik met plezier in de zaal en in mijn vrije tijd fotografeer ik graag. Als muzikant doe ik veel invalsklusjes en speel ik “cajon” bij het bandje Jass. 5½jaar geleden heb ik het stokje overgenomen van Henk Martens. In 5 jaar tijd is er veel gebeurd. Zo is de samenwerking met M.M.S.K Venray beëindigd en heeft Merselo weer een zelfstandige drumband. Inmiddels zijn er zo’n 12 enthousiaste (slagwerk)jeugdleden begonnen en zijn we vorig jaar een jeugddrumband gestart. Dit is voor mij in ieder geval iets waar ik ontzettend trots op ben. Ik geef de baton graag over aan Maarten Rijs

Januari 2018 – TIJN VAN HOOF

Hoi.
Sten bedankt voor de baton!

Ik ben Tijn van Hoof en ben 10 jaar. 2 Jaar geleden ben ik begonnen met drummen. Mijn vader is Frank en mijn moeder is Wendy, ze speelt sopraan-saxofoon bij de fanfare. Ook heb ik nog een broer, hij heet Stan.
Ik ben nu aan het oefenen voor mijn A-diploma praktijk, de theorie heb ik al gehaald. Elke woensdag ga ik naar de drumles bij Jop.  Hij is een goeie drumleraar en ook nog eens heel grappig. Op vrijdag ga ik naar de jeugddrumband en mag ik bij de grote drumband tot de pauze meespelen. Dat vind ik erg leuk. Laatst hebben we met de jeugddrumband en grote drumband een drumdag gehad. Dat was echt een topdag! Hopelijk gaan we dit nog vaker doen 🙂 

Verder zit ik nog op voetbal, ik train twee keer per week en op zaterdag speel ik met JO11 een wedstrijd. Op donderdag heb ik het gezellig op de JUM.  Ik geef het stokje door aan Jop Janssen.
Groetjes, Tijn

December 2017 – STEN NELLEN

Hallo allemaal, ik ben Sten Nellen en ik ben 11 jaar.
Ik woon thuis samen met mijn moeder Irma, mijn vader Marcel, en mijn broer Dion van 13 jaar, die ook bij de fanfare zit.
Mijn hobby’s zijn: muziek maken, voetballen en met technisch lego bouwen.
Ik speel bugel en dat doe ik nu al 3½ jaar.
Op donderdag krijg ik muziek les van Geert Jacobs, en op maandag ga ik met veel plezier naar de repetitie van het jeugdorkest.
Ik heb bij het jeugdorkest al wat optredens achter de rug, en ik vond ze stuk voor stuk geweldig. Ik vind het vooral leuk als het publiek lekker mee doet bij onze optredens, en dat gebeurt regelmatig!
Ik train elke dinsdag- en woensdagavond mijn voetbal kunsten ? en op zaterdag speel ik een wedstrijd. Ik zit in de JO13-1. Op donderdagavond ga ik naar de JUM.
Bedankt Mike voor de baton. Ik draag de baton over aan Tijn van Hoof.

November 2017 – MIKE VAN MEIJEL

Ik ben Mike van Meijel en ik ben 11 jaar.
Mijn vader heet Ruud en mijn moeder Jacqueline.
Ik heb 1 broertje en die heet Nick.
Mijn hobby’s zijn: voetballen en drummen.
Ik vind het leuk om te voetballen en zit in de D1.
Ik zit dus ook op drummen. Op woensdag krijg ik les van Jop.
Op vrijdag oefenen we met de jeugddrumband en dan krijgen we les van Wouter. Ik geef de baton met plezier door aan mijn vriend Sten Nellen.

Oktober 2017 – THIJS PEETERS

Ik ben Thijs Peeters ben 11 jaar.
Mijn papa is Bart, mijn mama is Dorien en ik heb 2 broertjes Guus en Tren.
Mijn hobby’s zijn bariton spelen en judo. Bij judo heb ik de oranje band.
Ik ben begonnen op de bugel en omdat Geert vond dat ik een grote mond heb 🙂 ben ik bariton gaan spelen. En nu zelfs euphonium. Inmiddels heb ik diploma A gehaald en daar ben ik heel blij mee. En nu hard op weg naar B. Ik zit bij het jeugd orkest en dat vind ik heel leuk.
Mijn doel is om bij de fanfare te spelen net als papa.
Ik draag de baton over aan mijn vriend Mike van Meijel.

September 2017 – RUUD KESSELS

Hallo, ik ben Ruud Kessels en 44 jaar oud.
Ik ben getrouwd met Liane en vader van Sanne en Rick.
Ik speel bariton bij de fanfare.
Ik ben begonnen met muziek maken op de blokfluit………..hier had ik een bl…..hekel aan.
Gelukkig waren die jaartjes zo voorbij…. Toen ben ik verder gegaan op de bugel, en kwam al snel bij de fanfare. Na een aantal jaartjes op de bugel gespeeld te hebben ben ik overgestapt naar de bariton.
Dit is voor mij toch wel het leukste instrument. Verder heb ik nog 4/5 jaar bij de drumband gezeten. Hier speelde ik vooral het melodische slagwerk …..buisklokken e.d.
Ik zit ook nog bij de Rosentaler, voor de meeste wel bekend denk ik. Daar speel ik bariton, percussie en natuurlijk de fronbell, oftewel de ´Verkes bas` zoals Maarten altijd zegt.
Verder speel ik ook nog mee met het jeugd orkest, dit is altijd leuk, mede doordat dochter Sanne er in mee speelt. Als je ziet met hoeveel enthousiasme de jeugd daar muziek maakt komt het de komende jaren ook wel goed bij de grote fanfare.

Ik geef het stokje door aan mijn jeugdorkest ´buurman´…….Thijs Peeters

Augustus 2017 – BRIAN JANSSEN

Hoi, ik ben Brian Janssen en ben 16 jaar oud. Ik speel ongeveer 8 jaar bugel en ik heb het A en B diploma al in de pocket. Samen met mijn zus speel ik regelmatig thuis om te oefenen voor de stukken van het jeugdorkest en de fanfare. Op de maandagavond ga ik met veel plezier naar het jeugdorkest en de fanfare. De repetities zijn erg gezellig en leerzaam. Onze dirigent Maarten is erg gezellig maar kan ook serieus zijn als wij bijna een concert hebben of op concours gaan. Ik vind het ook erg leuk om met het jeugdorkest of de fanfare naar optredens te gaan. Het leukste optreden vind ik Young Musicians Spread Their Wings, omdat je dan met meer dan 200 andere muzikanten een optreden geeft. Maar de andere optredens vind ik natuurlijk ook erg leuk en leerzaam. Ik ga volgend schooljaar de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang volgen bij het ROC Ter Aa in Helmond. Mijn hobby’s zijn naast muziek maken, voetballen en handboogschieten.
Ik geef de baton door aan Ruud Kessels.

Juli 2017 – SANNE KESSELS

Hoi,
Ik heb de Baton gekregen van mijn saxofoon maatje Marte Aarts.
Ik ben Sanne Kessels en ben nu 11 jaar jong. Ik zit nu in mijn derde jaar en heb inmiddels ook mijn A diploma gehaald. Ik speel alt saxofoon wat ik super leuk vindt. Net als mijn vader, oom, neef, nicht en opa vindt ik het geweldig om muziek te maken bij fanfare St. Oda in Merselo. IK krijg les van Geert Nellen in Merselo op school. Ik speel ook al ongeveer 5 jaar korfbal bij S.V. Merselo. Sinds afgelopen Januari zit ik bij het Jeugdorkest. Daarvoor heb ik bij het opstap orkest gezeten wat ik ook erg leuk vond. Met het jeugdorkest zijn we ook naar Heel geweest wat voor mij een erg gave ervaring was. Ook omdat L1 mee ging natuurlijk. Ik woon hier in Merselo samen met papa, mama, broertje Rick en 2 goudvissen.
Ik geef graag de Baton door aan mijn neef Brian Janssen.

Juni 2017 – MARTE AARTS

Hallo allemaal,
Ik heb de Baton gekregen van Anita Muijsers.
Ik ben Marte Aarts en ik ben 11 jaar jong. Ik woon in Merselo samen met mijn vader, moeder, zusje Siel en met mijn hond Tinus. Ik speel al best lang korfbal en ik speel ook al bijna 2 jaar Alt-saxofoon. Ik krijg ook al bijna 2 jaar les van Geert Nellen. Toen ik iets meer dan een half jaar Alt-saxofoon speelde mocht ik bij het opstaporkest. En sinds afgelopen januari speel ik bij het jeugdorkest. Dit jaar ben ik geslaagd voor mijn A theorie examen. Mijn moeder speelde eerst hoorn, maar daar is ze mee gestopt. Mijn zusje drumt sinds september en zit sinds maart bij de jeugd drumband. Mijn vader luistert alleen maar naar muziek, want hij kan zelf niks bespelen.
Dit was mijn stukje ik geef de baton door aan mijn saxofoon maatje Sanne Kessels.

Mei 2017 – ANITA MUIJSERS

Hoi,
Ik ben Anita Muijsers, getrouwd met Rob. Jullie kennen hem wel, hij speelt trompet bij ons in de fanfare.
Ik ben 37 jaar en speel al best lang sopraansaxofoon. Ik ben zoals vele op blokfluit begonnen en heb na een jaartje altsax de overstap gemaakt naar nu dus de sopraan.
We hebben 2 kinderen. Luna, 10 jaar, die speelt sinds september bugel en Youri, 8 jaar, hij heeft meegedaan aan het proeftuintje en gaat nu introductielessen volgen op bugel. Een lastige keuze, want Youri vindt alles leuk (ook dirigeren Maarten?)
Ook mijn schoonouders zijn al heel lang actief betrokken bij St.Oda. Huub speelt bas en Nellie zat voorheen in het bestuur en verzorgt nu oa. onze versnaperingen op maandagavond.
Ikzelf zit voornamelijk graag bij de fanfare vanwege de gezellige kletspraatjes en dat is best lastig wanneer je op de voorste rij zit. Gelukkig hebben we na de repetitie nog een 3e helft!!
Ik hoop nog vele jaren van de muzikale gezelligheid te mogen genieten en hoop dat ook de kids hierin veel plezier gaan ervaren.
Ik geef de baton nu over aan een enthousiast jeugdlid; Marte Aarts

April 2017 – JAN POELS

Hallo Muziekvrienden,
Edith bedankt dat ik het stokje van je mag overnemen.
Ik ben Jan Poels getrouwd met Willemien en ben bijna 69 jaar.
We hebben 3 kinderen, Arno, Wendy en Luc en 9 kleinkinderen.
Arno en Wendy kennen jullie, zij spelen ook bij de fanfare maar Luc kent niet iedereen, hij woont al bijna 20 jaar in Duitsland.
Onze kinderen hebben alle drie muziekles gehad, waar zij nog steeds genot van hebben.
Van de kleinkinderen zijn er op dit moment 2 in opleiding en dat is Giel op bugel en Tijn op trom.
Zelf ben ik begonnen op school met blokfluit 2 jaar en daarna op bugel.
Deze heb ik 4 jaar gespeeld en ben daarna overgegaan op cornet omdat daar iemand nodig was en ik daar wel wat in zag.
Dit heb ik dan ook gespeeld tot 1995 ben toen over moeten stappen wegens mijn rug naar bariton.
Vanaf mijn 15 jaar was ik bij de Boerenblaaskapel die vooral met carnaval en daarvoor actief was.
Ik was ook bij De Fidelen Rosentaler, 24 jaar als eerste cornet, dit waren mooie tijden met veel plezier.
We speelden vele avonden hier maar ook in buitenland.
Hoogte punten waren wel de Landskampioen worden van Nederland in Den Dungen, maar ook onze driekapellen optredens.
Sinds enkele jaren speel ik ook bij het Senioren Orkest Venray met vele collega’s van fanfare,
Daar spelen we zowel Egelander als moderne muziek met zang, dit is erg uitdagend.
Inmiddels doe ik dit al meer dan 55 jaar en geniet nog steeds van muziek en natuurlijk ook van de derde helft.
Ik hoop dan ook dat dit voor mij en de vereniging nog lang mag doorgaan, zeker met de jeugdige aanwas van de vereniging.
U begrijpt dat muziek voor mij veel betekend en zeker nu ik wat meer tijd over heb.
Bedankt voor de Baton en geef deze graag door aan: Anita Muijsers.

Maart 2017 – EDITH HELDENS

Hallo, ik ben Edith.
Ik ben 12 jaar en woon in Leunen.
Samen met pap en mam, Anouk en Bram.

Ik speel nu al 3 jaar bugel en vind het super.
Daarnaast ga ik ook wel eens bij de drumband luisteren en dat vind ik ook leuk.
Verder heb ik bij het opstap orkest gespeeld.
En mag ik sinds kort naar het jeugd orkest.
Maar muziek maken is niet mijn enige hobby.
Ik dans ook en hobby graag met pap in de werkplaats.
Groetjes! Ik geef de baton door aan Jan Poels.

Februari 2017 – WOUTER JANSSEN

Bedankt Eduard voor het doorgeven van de Baton.
Ik ben Wouter Janssen, 23 jaar oud en ik woon in Venray.
Ik ben pas een klein jaar lid van de drumband van St.Oda. Toch speel ik al jaren samen met deze fanatieke, gezellige en goede slagwerkgroep. Als ‘klien menneke’ ben ik ooit in groep 3 gestart met het volgen van IVM lessen. Tijdens het volgen van deze blokfluitlessen werd me al snel één ding duidelijk, zo’n blaasinstrument is niks voor mij. Na twee jaar les gehad te hebben op de blokfluit ben ik vanaf mijn achtste bij de drumband van M.M.S.K. in Venray gegaan. Hier heb ik mooie jaren gehad en veel bereikt, zowel individueel als met de slagwerkgroep onder leiding van Henk Martens, van wie ik alles heb mogen leren. Op mijn strikdiploma en zwemdiploma A en B na heb ik verder geen diploma’s, ook niet voor het drummen dus. Dit was ook niet nodig wanneer je les kreeg van Henk. Een betere docent voor jeugddrumband leerlingen kan ik me dan ook niet voorstellen. Een aantal jaren geleden ontstond de samenwerking tussen de drumband M.M.S.K. en die van St.Oda. Met deze club, inmiddels onder leiding van Jop, hebben wij als groep stappen gemaakt en zijn we zelfs aan een melodisch avontuur begonnen. Vorig jaar is de samenwerking beëindigd en heb ik de overstap gemaakt naar de drumband van Merselo. Hier heb ik het super naar mijn zin.
Naast het drummen is het ook dankzij de leuke weekendjes weg, en de uitstapjes die we maken, super leuk om deel uit te maken van St.Oda. Hoogtepunten hierin zijn toch wel Sommersell (hoorde ik) en het drumbandweekend.
Verder hebben we het geluk dat we een groot aanbod van jeugdleden hebben gekregen afgelopen jaar. Vanaf maart gaat er zelfs een jeugddrumband van start en ik heb de uitdaging gekregen om deze enthousiaste jongens (en meisje) te mogen gaan leiden. Hier heb ik onwijs veel zin in!
Ik hoop nog jaren door te gaan bij de drumband en nog vele leuke uitstapjes met de club te gaan maken.
Ik vond het leuk om me via deze weg voor te kunnen stellen aan de vereniging en wil de baton graag doorgeven aan Edith Heldens.

Januari 2017 – EDUARD JOOSTEN

Hoi allemaal,
Dank je wel Lizzy, dat ik het stokje van jou mag overnemen.
Ik ben Eduard Joosten, 52 jaar, en woon in De Rips. De meesten van jullie zullen mij kennen met een tenor-saxofoon. Echter, ik speel al sinds mijn 14e sopraan-saxofoon. Hiermee heb ik ook al 2 keer meegedaan met Young Musicians. Helaas kon Maarten bij de 8e editie geen Sopraan extra gebruiken. Als ik nou Tenor of Bariton speelde, dan wel. Dan maar overstappen op de Tenor zodat ik toch mee mocht doen met de 8e editie van Young Musicians.
In het najaar van 2014 heb ik gevraagd of ik bij het jeugdorkest mee zou mogen doen met de tenor. Ik was hier zeer welkom, dus kom ik sindsdien elke maandag naar Merselo voor een uurtje muziek.
Wat de meesten niet weten, is dat ik mijn muzikale carriere ben begonnen bij de drumband. Ik heb daar in 1974 een half jaar Klaroen (trompet zonder ventielen) gespeeld.
Een paar jaar later ben ik toch weer begonnen met muzieklessen. Nu op de Sopraan Saxofoon. Dit ging best aardig want ik had binnen anderhalf jaar mijn A en B diploma gehaald. C en D duurde wel een stuk langer, maar dat mag dan ook. En ook na het behalen van je D-diploma blijf je nog leren. Want dan leer je pas muziek maken.
De optredens waar we met het jeugdorkest iedere keer weer naar toe werken, maken het leuk om naar de repetitie te komen. En natuurlijk regelmatig nieuwe en inspirerende muziek. Van die optredens is Young Musicians wel de kers op de taart.
Ik vind het leuk om mijn bijdrage te kunnen leveren aan het jeugdorkest, en hoop dit nog een tijd te mogen blijven doen. Ik wil graag het stokje doorgeven aan iemand van de drumband, Wouter Janssen.

December 2016 – LIZZY CLASSENS

Hallo allemaal!
Leuk dat ik het stokje van mijn dorpsgenootje, Jenske, over heb mogen nemen!
Ik ben Lizzy Classens, ik ben 19 jaar en ik kom uit Vredepeel. Ik maak al 10 jaar met veel plezier muziek. Vroeger als klein kindje droomde ik er al van om saxofoon te gaan spelen, en dit vind ik nog altijd heel erg leuk! Vorig jaar mocht ik dan ook na al die jaren toonladers en etudes oefenen, op voor mijn D-examen. Dit met hulp van de fanfare die mij begeleidde bij mijn solo. Ik heb hier ook nog een duet mogen spelen samen met Marloes, wat toch wel een hele uitdaging was! Gelukkig is dit helemaal goed gekomen en heb ik mijn D-diploma in ontvangst mogen nemen.
Ik kijk altijd uit naar leuke concerten met de fanfare of het jeugdorkest. Young Musicians is iets waar ik ieder jaar dan ook erg veel zin in heb, het is erg leuk om met zoveel muzikanten muziek te mogen maken. Een uitstapje wat mij nog goed is bij gebleven, is het uitstapje naar Sommersell, dit was een erg gezellig en muzikaal weekendje.
Naast muziek maken doe ik ook nog veel andere dingen. Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in Den Bosch, waar ik altijd nog heel erg enthousiast over ben! Hiernaast ga ik ook nog graag op stap met vriendinnen en in de zomer ga ik graag naar leuke festivals!
Ik kijk nu al heel erg uit naar 2018, dit zal een leuk jaar worden waarin wij het 100-jarig jubileum van onze vereniging gaan vieren. Ik wil nu graag het stokje doorgeven aan mijn buurman van de saxofonisten, Eduard Joosten.
Groetjes Lizzy

November 2016 – JENSKE BOTDEN

Hallo, ik ben Jenske Botden, ik ben geboren in Vredepeel en ben 16 jaar
Ik speel saxofoon bij fanfare St. Oda. Dit doe ik met veel plezier, het is voor mij ook leuk om mijn basisschool vriendinnen uit Merselo te zien en om dan samen muziek te mogen maken. Na een jaar gestopt te zijn met muzieklessen ben ik op dit moment bezig met mijn C examen, wanneer ik deze gehaald heb ben ik tevreden en blijf ik bij de fanfare en het jeugdorkest. Hier stop je eigenlijk nooit met leren. Je komt altijd wel nieuwe dingen tegen waar je dan steeds beter in wordt.
Ook ben ik wel eens op concours geweest met het jeugdorkest en heb ik mee mogen doen met young musicians, dit was heel erg leuk.
Volgend jaar moet ik helaas een jaar stoppen met het jeugdorkest en de fanfare omdat ik een uitwisselingsjaar naar Amerika ga doen. Maar ik ben van plan om als ik weer terug ben gewoon verder te gaan bij St. Oda.
Bij deze wil ik graag de baton overdragen aan Lizzy Classens.

Oktober 2016 – FRANK JANSSEN

Hoi allemaal,
Heej buurman Wim, bedankt voor het doorgeven van het stokje.
Ik ben Frank Janssen, 46 jaar oud, getrouwd met Joan en vader van Merli en Ilko. Ik speel altsaxofoon. Ik speel dit instrument vanaf mijn 10e . Ik heb tot mijn 17e op de muziekschool gezeten, waar ik de diploma’s A-B-C-D heb gehaald.
Mooie momenten met de fanfaren en jeugdorkest waren de concoursen en TEMA-toernooien. Vooral de afterparty’s waren altijd gezellig. De uitstapjes en overnachtingen van het jeugdorkest kan ik me nog goed herinneren. Hier hebben we wat afgelachen.
Verder speel ik vanaf mijn 18e bij de Rosentaler. Hier heb ik klarinet leren spelen en ben hiervoor ook nog een jaar naar de muziekschool geweest.
Ik vind het gezellig bij de fanfare en leuk om te zien dat er steeds meer jeugd muziek komt maken, het is dan ook speciaal om samen met Ilko muziek te maken. Ik ben blij dat ik mijn steentje hieraan bij kan dragen.
Graag geef ik de Baton door aan mijn “saxofoon buurmeisje” Jenske Botden.
Muzikale groeten van Frank.

wim150 September 2016 – WIM WILMS

Hallo muziekliefhebbers.
Wat leuk Anouk dat ik het stokje van jou heb gekregen.
Vanaf mijn 15e jaar speel ik al trombone. Bij de Fanfare leerden we vroeger muziek te maken. En dat is nog steeds zo voor mij, al ben ik nu bijna 70.
Onze kinderen leerden het allemaal veel gemakkelijker en professioneler via de muziekschool, wat ook goed is in deze tijd.
De dirigent moet goed met de jeugd om kunnen gaan en stimuleren om met zijn allen gezellig muziek te maken en dat kan Maarten erg goed.
Bij Die Fidelen Rosentaler heb ik ook jaren muziek gemaakt, vele optredens in binnen- en buitenland, en met zijn allen van de gezelligheid genoten.
Ik ben geboren op Weverslo en woon er nog steeds met heel veel plezier. Ik hoop samen met Elly, kinderen en kleinkinderen hier nog vele jaren te kunnen genieten. Genieten is voor mij ook de derde helft bij de Fanfare, die duurt tot we de deur sluiten van ons repetitielokaal, meestal is dat rond middernacht.
Ik hoop dat ik zo goed als ik kan, samen met mijn vrienden, voor de Fanfare nog jaren wat kan betekenen.
We zijn een enthousiaste groep muzikanten en ik hoop dat dat nog lang zo mag blijven voor jong en oud in Merselo. Groetjes Wim Wilms.
Ik geef de Baton door aan mijn buurman Frank Janssen.

anouk150Augustus 2016 – ANOUK HELDENS

Hallo, ik ben Anouk Heldens 15 jaar oud en woon in leunen, ik speel nu ongeveer 7 jaar klarinet. Ik ben begonnen bij de harmonie in Leunen hier speel ik nog steeds, en ik ben bij Merselo gekomen omdat ik vond dat ze hier leuke stukken spelen en leuke uitstapjes hebben zoals young musicians.
In juni heb ik mijn C-examen gehaald. Ook ga ik volgend jaar proberen in Merselo sopraan saxofoon te spelen. Mijn hobby’s verder zijn nog tennissen, dansen en met vriendinnen iets doen. Ik woon met mijn ouders Heidi en Wilbert in Leunen ook heb ik een broertje Bram en een zusje Edith. Mijn moeder en mijn zusje spelen allebei bugel en mijn vader en broertje spelen allebei bij de drumband.
Volgend jaar ga ik naar het 4de jaar van het Raayland College en doe mijn eindexamen. Groetjes Anouk.

Ik geef de baton door aan Wim Wilms.

Amke150Juli 2016 – AMKE GUDE

Hoi allemaal,
Ik ben Amke Gude. Ik ben 11 jaar en speel alt Saxofoon. En dat al 3 jaar. Ik heb dit jaar mijn A-examen gehaald.
De rietjes eet ik vaak op (letterlijk). Ik heb een broertje van 3¾ (dus bijna 4).
Ik heb gekozen voor alt Sax omdat ik het een mooi instrument vind (en niet alleen omdat hij mooi glimt). Ik heb veel geoefend voor concerten om zeker te weten dat het goed ging. En ik vind het leukste aan een orkest dat je met anderen samen kunt spelen.
Ik heb les van Geert Nellen (leuke achternaam hè), en mijn verdere hobby’s zijn: tekenen, tv kijken, gamen en (pop)muziek. En ik hou erg van snoep en ijs oftewel alle zoetigheid.
Mijn moeder moedigt me altijd aan om door te gaan met muziek. Zelfs als het niet goed gaat. Ik hoop dat we leuke stukken voor leuke concerten krijgen.
Ik geef de Baton door aan Anouk Heldens.

Loes150Juni 2016 – LOES CORNELISSEN

Hallo allemaal,
Ik ben Loes Cornelissen en speel bugel, dat doe ik al ongeveer 4 jaar. Ook heb ik al een tijdje een beugel (ik bedoel een ijzerding in je mond, dus geen instrument) en daardoor gaat muziek maken niet zo makkelijk, maar met de fanfare doe ik nog steeds enthousiast mee.
Het leukste aan de fanfare vind ik gezellig spelen met mijn vriendinnen en dat de muziek de hele dag nog in mijn hoofd blijft zitten nadat we het hebben gespeeld. Naast muziek maken doe ik ook nog andere dingen zoals korfballen, lezen en schrijven. Ook moet ik nog naar school (met veel te veel huiswerk) en daarom mag ik ook elke dag 5 km fietsen richting Het Raayland College.
Mijn ouders zorgen er altijd voor dat ik doorga met muziek maken als ik even in een dipje zit. Mijn vader heeft niet zo veel met muziek, maar mijn moeder daarentegen heeft vroeger ook muziek gemaakt, blokfluit en hoorn. Mijn moeder heeft me altijd geholpen met muziek.
Ik geef de Baton door aan Amke Gude

Foto Lieke Bonants bewerktMei 2016 – LIEKE BONANTS

Hoi, ik ben Lieke Bonants.
Sinds ongeveer mijn 10e jaar speel ik al Bugel. Ik ben nu 13 jaar. Ook heb ik ongeveer 3 jaar les bij Mark Thijsen.
Ik ben begonnen bij het jeugdorkest en ben mee geweest naar Young Musicians in Eindhoven. Dit was in 2014. Ik vond het erg leuk, maar vond het allemaal nog erg moeilijk, vandaar dat ik toen naar het opstaporkest ben gegaan.
Nu heb ik inmiddels mijn A-diploma en ben ik weer begonnen bij het jeugdorkest.
Ik ga naar Metameer in Stevensbeek naar school.
Mijn andere hobby’s zijn nog korfballen en skeeleren en op vrijdag gezellig met vriendinnen naar de Jum gaan.
Ik geef de Baton door aan Loes Cornelissen.
Groetjes Lieke Bonants

April 2016 – ELINE JANSSENEline150

Hallo allemaal,
Ik ben Eline Janssen en ben 13 jaar jong. Ik speel nu ongeveer 4 jaar bugel en heb het A en B diploma al en ben nu bezig met het C diploma.
Op maandag krijg ik les van Marc Thijssen. Mijn broer Brian en ik spelen thuis wel eens samen, die speelt ook bugel. Op maandagavond heb ik natuurlijk ook nog repetitie van het jeugdorkest en de fanfare, hier ga ik altijd met plezier naartoe. De repetities zijn altijd gezellig en leerzaam. Onze dirigent Maarten is serieus vooral als het richting een optreden gaat, maar maakt ook regelmatig een grapje tussendoor en soms trakteert hij ons op chips!
Ook vind ik het leuk om met het jeugdorkest of de fanfare naar optredens te gaan. Bijvoorbeeld bij de dag van de wind (bij de molen), het Eurofestival (samen met de bus naar Heel), het kermisconcert en natuurlijk Young Musicians Spread Their Wings. Dat is altijd erg leerzaam met muzikanten van de Koninklijke Luchtmachtkapel en meer dan 200 andere jeugdmuzikanten.
Ik zit in de brugklas op het Raayland College in Venray. Naast muziek maken vind ik het ook leuk om te korfballen en op vrijdagavond naar de JUM te gaan met vriendinnen.
Ik geef de baton door aan Lieke Bonants.

sam150Maart 2016 – SAM SMITS

Hoi, ik ben Sam en ik ben 11 jaar jong :-).
Ik zit in groep 8 van basisschool De Lier in Merselo. 

Ik speel nu al bijna 3 jaar saxofoon.
Ik heb het A diploma en ik ben bezig met B.
Bart (mijn broer) doet aan drummen, en Floor (mijn zus) speelt bugel.
Op vrijdag krijg ik les van Geert Nellen en daar ga ik altijd graag naar toe.
En op maandag heb ik jeugdorkest ook dat vind ik erg leuk.

Naast muziek maken korfbal ik graag en ik ga op vrijdag vaak naar de JUM. Ook vind ik het erg gezellig om met mensen te kletsen en grapjes te maken. Groetjes Sam Smits.
Ik geef de baton door aan Eline Janssen.

Anne150Februari 2016 – ANNE JANSSEN

Hoi, ik ben Anne Janssen en ben 10 jaar.
Ik zit in groep 7 van basisschool De Lier.
Ik speel nu anderhalf jaar trompet en heb elke donderdag les samen met Isa. Af en toe speel ik op mijn vader zijn trombone en de alpenhoorn. Ook mijn broertje Tom doet aan muziek en hij zit op drumles. Thuis maken we samen muziek, ik op de trompet en Tom op het drumstel. 
Ook ga ik naar het jeugdorkest. Samen muziek maken is altijd leuk. 
Naast muziek maken vind ik voetbal en knutselen erg leuk. Ik ga ook graag naar JUM en dat is heel gezellig. Als ik wat ouder ben wil ik heel graag bij de Rosentaler.
Ik geef de baton door aan Sam Smits.

marisca150Januari 2016 – MARISCA VAN MEIJEL

Wat gezellig ik mag een verhaaltje vertellen.
Nou mensen ik ben Marisca van Meijel en speel nu al ongeveer 5 jaar bugel in het jeugdorkest en fanfare. Ik ben 16 jaar en zie ieder jaar nieuwe mensen binnen wandelen. Ook maak ik bij ieder optreden wel iets mee.
Zo doen wij mee aan Young musicians spread there wings. Ik ga nu al een aantal jaren mee met dit project en ieder jaar verbaas ik me weer. Al die mensen die je leert kennen. Ik leer er gewoon nieuwe vrienden kennen en ik leer ook iedere keer weer iets anders van elkaar. Ik zelf kan wel noten lezen en sommige tekentjes maar lang niet alle tekentjes die wij moeten kennen ken ik. Ook kom ik soms niet uit het ritme maar als ik dan iemand anders dat ritme hoor spelen kan ik het snel genoeg erna na doen. Dus al die mensen die dan samen met mij spelen helpen mij zonder dat ze het door hebben. Young musicians is dan ook een project voor jonge muzikanten om plezier te hebben en meer te leren over hun instrument. Ik heb het er altijd naar mijn zin gehad.
Bij deze laat ik Anne Janssen het volgende baton schrijven.

wim150December 2015 – WIM MICHELS

Hallo muziekvrienden van St.Oda.
Bedankt Marloes voor het stokje dat ik van jou heb gekregen.
Voor degenen die me nog niet zo goed kennen zal ik iets vertellen over mijzelf. Ik ben Wim Michels en zit bij de fanfare bij een mooi klein clubje: De Trompetten. Wij hebben het altijd heel gezellig en daarom kom ik ook met plezier naar de repetities en dat moet natuurlijk voor iedereen gelden, plezier hebben in je hobby, anders hou je het geen 56 jaar vol zoals ik.
Wij hebben bij onze mooie vereniging veel mooie dingen meegemaakt in die 56 jaar. Dat kunnen jullie wel zien als wij na de repetities nablijven en de vele verhalen weer vertellen van vroeger. Ik heb met enkele anderen van St.Oda in 1968 Die Fidelen Rosentaler opgericht waar ik ook 25 jaar lid van ben geweest en met plezier op vele plaatsen in binnen en buitenland mensen hebben vermaakt met ons enthousiasme. En vergeet daarbij niet de Muziekfeesten hier in Merselo en de daarbij horende Drie Kapellen Avonden. Mijn opleiding stelde niet zoveel voor. Een half jaar noten leren lezen en dan kreeg je een instrument. In die tijd hadden wij nog niet zoveel notie van maatverdeling en dergelijke maar van lieverlee hebben we dat ons zelf ook aangeleerd.
Nu ik een beetje ouder ben speel ik het liefste een beetje op de achtergrond, dwz trompet 3 of 4 al naar gelang dat er partijen zijn. Sinds kort ben ik ook lid van het seniorenorkest Venray wat ook weer een mooie uitdaging is en daar wil ik nog wel enkele jaren bij blijven want dat is ook weer leuk op ons eigen niveau. Ik hoop dat wij ouderen de jeugd nog kunnen stimuleren om zolang mogelijk met plezier bij St.Oda te blijven.

Ik ben nu 69 jaar jong. Ik woon met Gonny op de Ries. We hebben een zoon en dochter en 5 kleinkinderen waarvan Sjoerd bij de drumband van St.Oda is. Tegenwoordig help ik nog een beetje in de champignonkwekerij die wij in 1971 zijn gestart en waar zoon Ron momenteel de scepter zwaait. Ook doe ik nog wat vrijwilligerswerk voor het dorp en verenigingen.
Bedankt dat ik dit stukje mocht schrijven en hoop dat dit een bijdrage zal zijn om de kans van het voortbestaan van St.Oda te vergroten. Ik zou zeggen op naar de volgende mijlpaal, het 100 jarig bestaan!
Ik geef de Baton over aan Marisca van Meijel.

marloes150November 2015 – MARLOES MICHELS

Hoi allemaal!
Ik ben Marloes Michels, ben 21 jaar oud en studeer in Nijmegen, maar woon nog steeds gezellig thuis in Merselo. Ik maak al behoorlijk wat jaartjes muziek.
Jullie kennen mij waarschijnlijk als alt-saxofoniste, maar wat niet iedereen weet, is dat ik daarvoor 6 jaar (!) dwarsfluit gespeeld heb. Dat instrument hoort eigenlijk niet bij een fanfare en ik was dus de enige. Daarom besloot ik over te stappen naar saxofoon en heb daar nooit spijt van gehad.  Ik vind de klank mooier en je kunt er meer (moderne) muziekstijlen mee spelen (en stiekem bleek ik ook een betere saxofonist dan fluitist te zijn). Gelukkig spelen we de laatste jaren bij de fanfare ook veel verschillende muziek, van klassiek tot modern, zodat er voor ieder wat wils bij zit en het nooit verveelt.
Naast muziek maken ben ik vaak druk bezig met andere leuke dingen, zoals korfballen, met vriendinnen leuke dingen doen en zo nu en dan naar een concert of musical gaan. Ondanks dat ik het ook vaak druk heb met school/studie ben ik blij dat ik nooit gestopt ben met muziek maken. Ook de repetities worden alsmaar gezelliger met de nieuwe jeugd erbij. Het gat in de tweede rij rechts van mij is ineens goed gevuld en dit merk je ook meteen in de klank.
Deze week ben ik nog bij een concert geweest en tussen de nummers door bleef de zanger iets herhalen, dat ik nog graag met jullie wil delen: “Wat is er nu leuker dan samen hier muziek te mogen maken, samen met vrienden”. En je zag de muzikanten inderdaad genieten.
Ik geef de baton nu graag door aan Wim Michels.

Hilde150Oktober 2015 – HILDE VAN TILBURG

Hallo allemaal!
Ik ben Hilde van Tilburg, 22 lentes jong. Mijn ouders zijn Wim & Ine van Tilburg.
Ik zit niet meer op school, maar werk met veel plezier bij Buurtzorg Venray. Mijn hobby’s zijn natuurlijk met stipt op 1 muziek maken. Ook doe ik graag korfballen en vind ik het leuk om uitstapjes te maken met mijn vriend en vriendinnen. Ik speel al ongeveer 14 jaar (klein gokje) sopraan-saxofoon. Dit doe ik met heel veel plezier! Vroeger ben ik begonnen met blokfluit spelen op de basisschool. Ik wilde hierna heel graag alt- saxofoon spelen, maar omdat ze deze niet op voorraad hadden toen ik begon bij de fanfare, kreeg ik een sopraan-saxofoon. Hier ben ik nu heel blij mee, omdat ik het toch een mooiere klank vind hebben als de alt- saxofoon…. (sorry mede saxofonisten…)
Ik maak op dit moment deel uit van de jeugdfanfare en de grote fanfare. Ik vind het erg leuk om de jeugd proberen te stimuleren en te helpen waar ik kan. We hebben een erg gezellig clubje en dat maakt het ook veel leuker. Ook de grote fanfare vind ik leuk om te doen, de muziek is erg verschillend waardoor het ook uitdagend blijft.
Hieronder een aantal hoogtepunten van mijn muziekcarrière bij St. Oda:
* Young Musicians Spread Their Wings
* Uitstapje Sommersell (maar ook andere uitstapjes)
* TEMA Toernooi (Tielen Entertainment & Music Award)
* Thema concert ‘ Walk of Fame’.
En ik hoop dat er natuurlijk nog veel meer leuke uitstapjes bijkomen. Groetjes Hilde.
Ik geef de baton door aan Marloes Michels.

September 2015 – GEKE NIJENHUISGeke2_150

Hallo, ik ben Berta Bugel.
Ik word al 6 jaar met enthousiasme bespeeld door een leuke jonge dame, die luistert naar de naam Geke Nijenhuis. Ze woont midden in de Ballonzuilbossen samen met haar broer die mij maar irritant vindt, haar vader die de hele dag zingt en haar moeder die erg druk is met andere kinderen.
Geke is 15 jaar en gaat nu naar de 4de van het vwo op het Raayland College.
1 x in de week mag ik met haar op de fiets, wat best wel eng is, naar muziekles en ook 1x in de week naar het jeugdorkest en de fanfare. Samen vinden we het leuk om samen met anderen muziek te spelen en te oefenen voor een concert of een concours (zoals het concours in Heel, wat we super leuk vonden!). Thuis word ik regelmatig uit mijn koffer gehaald om te oefenen voor het C-diploma dat we in november hopen te halen. Soms word ik echter meteen achter de voordeur gedumpt, vooral als Geke weer eens moet korfballen. Ik moet dus wel eens genoegen nemen met de 2de plaats. Ik hoop toch wel nog lang bij Geke te mogen blijven. Groetjes Berta.

Namens Geke geef ik de baton door aan Hilde van Tilburg.

steffi150Augustus 2015 – STEFFI DE BACKER

Hallo, ik ben Steffi de Backer en ben 13 jaar oud, ik speel ongeveer 4 jaar bugel. Ik ga naar de tweede van het voortgezet onderwijs op het Raayland College Venray.
Mijn hobby’s zijn korfballen en muziek maken. Mijn ouders zijn Petri en Kees en mijn broer heet Wout. Hij is 15 jaar oud.
Ik zit nu bij de jeugdfanfare en de fanfare en vind het allebei heel erg leuk.
Onze dirigent is Maarten Rijs, hij is super aardig! Ik heb 4 keer meegedaan met Merselo maakt muziek. En 2 keer met Young musicians. En natuurlijk 1 keer op concour wat super leuk was. Op de terugweg in de bus hebben we veel lol gehad samen. Op donderdagmiddag krijg ik les van Mark Thijsen, hij geeft ook fijn les. Ik heb mijn A-examen en de theorie van het B- examen al gehaald en mag bijna voor de praktijk van het B-examen op. Ik vind het het leukste om met een hele groep muziek te maken, want daarmee kun je veel mooiere muziek maken en het is gezelliger.  Groetjes Steffi. 
Ik geef de baton door aan Geke Nijenhuis.

2015-06-09 19 04 41 Dion150Juli 2015 – DION NELLEN

Hoi, ik ben Dion Nellen, ik ben 11 jaar en speel bijna 3 jaar bugel.
Mijn hobby’s zijn: voetballen, muziek maken en gamen.
Ik zit in groep 7 van basisschool De Lier. Ik heb een broertje van 8 jaar, Sten. Hij speelt ook bugel. Mijn ouders zijn Irma en Marcel.
Ik zit nu bij het jeugdorkest en ga na de zomervakantie naar de fanfare. Ik vind het daar erg leuk, onze dirigent is Maarten Rijs.
Ik ben 2 keer mee geweest met young musicians en we zijn 1 keer op concours geweest. Dat vind ik erg leuk.
Ook heb ik 3 keer mee gedaan aan Merselo Maakt Muziek.
Op donderdag krijg ik muziekles van Mark Thijssen. Ik heb examen A behaald en mag binnenkort op voor B.
Het leukste vind ik om met anderen samen te spelen. Daarom vind ik het leuk als ik met Giel of Ilko afspreek, dan kunnen we samen muziek maken. Groetjes Dion Nellen.
Ik geef de baton door aan Steffi de Backer.

Juni 2015 – ILKO JANSSENIlko 150x150

Hoi ik ben Ilko en ik ben 10 jaar. Mijn hobby’s zijn: voetballen, bugelen, gamen en stoeien.
Ik heb een zus van 13 en ze heet Merli. Mijn vader en moeder zijn Joan en Frank Janssen en ze spelen allebei saxofoon.
Ik speel bugel en dat is heel leuk. Binnenkort ga ik op voor mijn A-diploma. De toonladders vind ik leuk om te oefenen. Ook mogen we nog een liedje uit ons hoofd spelen, dat vind ik niet zo leuk. De andere liedjes die ik moet kennen vind ik wel leuk. Als ik nu goed blijf oefenen ga ik het wel halen.
Pas heb ik nog voor opa en oma gespeeld, omdat ze 50 jaar getrouwd waren. Dat vonden ze heel leuk.
Mijn muziek leraar is Mark Thijsen en de muziekles vind ik wel een beetje saai, maar toch oefen ik ervoor.
Het opstaporkestje vind ik wel leuk, want we spelen leuke liedjes. Ik vind het ook leuk om na de grote vakantie naar het jeugdorkest te gaan, hier kan ik dan in een echt orkest spelen, terwijl we bij het opstaporkest alleen bugels/trompet en saxofoons hebben. In het jeugdorkest hebben we nog veel meer instrumenten, dat vind ik tof. Groetjes Ilko Janssen
Ik geef de baton door aan Dion Nellen.

Giel PoelsMei 2015 – GIEL POELS

Ik ben Giel Poels en ik ben 10 jaar oud. Mijn hobby’s zijn: bugel spelen, voetballen, gamen en films kijken van 12+.
Ik heb een broertje en een zusje, Joris en Suze. Mijn vader en moeder zijn Arno en Leonie Poels. Mijn vader speelt net als ik op de bugel bij de fanfare van Merselo.
Binnenkort ga ik op voor mijn A-examen. Gisteren heb ik mijn theorie-examen gedaan. Ik heb elke donderdag muziekles van Marc Thijsen en op vrijdag mag ik naar het opstaporkest, dat is erg leuk.

Mijn favoriete films zijn alle delen van de Pirates of the Caribbean. Vooral de liedjes in deze films vind ik erg mooi. Ik vind ze zo mooi dat ik er een bugel liedjesboek van heb aangeschaft met veel liedjes van de film. Ook heb ik er een cd bij gekregen, dan kan ik mooi mee spelen op de muziek. Verder vind ik het ook leuk om met Dion samen te spelen als we afspreken, want dan neemt hij de bugel mee en kunnen we samen oefenen. Groetjes Giel Poels.
Ik geef de baton door aan Ilko Janssen.

IsaHendriks_sqApril 2015 – ISA HENDRIKS

Hoi, Ik ben Isa Hendriks en ik ben 10 jaar. Ik ben de dochter van de bassist van fanfare St.Oda.
Ik zit in groep 6 van de basisschool de Lier. Ik speel nu bijna 2 jaar op de bugel, elke maandag ga ik naar muziekles bij Mark. Ik vind de les een beetje saai. Mijn vriendin Anne speelt trompet en ik zou het wel leuk vinden als we samen muziekles hadden.
Ik heb meegedaan met MMM: Merselo Maakt Muziek. Dit vond ik leuk om te doen. Ik had een “Goed” gekregen van de jury uit België.
Elke vrijdagavond ga ik naar het opstaporkest en daar heb ik altijd veel zin in. Samen een muziekstuk spelen is leuk en leerzaam. Theo Koppes, onze leider is super grappig.
Over een tijdje mogen wij ook naar het Jeugdorkest en dat lijkt me ook heel leuk. Ik ben er al een paar keer geweest om te kijken. Naast muziek maken speel ik ook korfbal.
Als ik nog groter ben wil ik bij de Rosentaler. Groetjes Isa Hendriks
Ik geef de baton over aan Giel Poels.

theo koppesMaart 2015 – THEO KOPPES

Even voorstellen. Ik ben Theo Koppes, ben inmiddels 61 jaar oud en sinds 1968 bij fanfare St.Oda. Ik ben begonnen op de bugel en later overgestapt naar Es-cornet. Weer later kwam daar de trompet nog bij.
In tegenstelling tot wat de leerlingen van de fanfare nu aangeboden krijgen, was er destijds geen opleiding. Als je noten kon lezen kreeg je een instrument en een muziekboek. Als je dat boek dan uit had, mocht je bij de fanfare. Niet veel later klopte Die Fidelen Rosentaler aan om hun te komen versterken. Ik ben nu nog steeds actief bij de Rosentaler als trompettist.
Zoals ik al zei was er een beperkte opleiding tot muzikant. Tegenwoordig is het aanbod veel groter. Het is echter niet alleen de individuele opleiding die belangrijk is, maar ook het leren spelen in een groep. Vandaar dat we gestart zijn met een opstaporkest waarover ik de leiding mag hebben. Het is een enthousiaste groep kinderen die met veel plezier en inzet naar de oefenavond komen. Dit geeft mij voldoende motivatie om deze groep naar een hoger peil te brengen. Ik hoop dit dan ook nog verschillende jaren te mogen doen.
Ik geef het stokje door aan Isa Hendriks.

 

Comments are closed.