Dirigent

Hans Thijssen (2023 – heden):

Hans is geboren op 11 oktober 1967 en studeerde trombone (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus) en HaFa directie aan de Conservatoria van Arnhem en Maastricht van 1988 tot 1995. Later studeerde hij bij ArtEZ Zwolle Docent Muziek.

Hans heeft als remplacent trombone gespeeld bij o.a. bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Johan Willem Friso Kapel en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Hij dirigeerde diverse harmonie- en fanfareorkesten waar hij tijdens concoursdeelname goede resultaten mee behaalde.

Hans is actief als dirigent vanaf 1989 toen hij het leerlingenorkest van Harmonie St. Cecilia Sint Anthonis startte. Al gauw had hij nog meer leerlingenorkesten onder zijn hoede uit bijvoorbeeld Overloon en Schaijk en vanaf 1992 dirigeert Hans diverse harmonie- en fanfareorkesten in Oost-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg.

Hij heeft een jarenlange ervaring opgebouwd als muziekdocent, geeft instrumentaal koperonderwijs aan zowel kinderen als volwassenen op individuele of groepsbasis. Ook geeft hij klassikaal muziekonderwijs in de vorm van projecten in het basisonderwijs: basisvorming met blokfluit, zang en beweging in de onderbouw, wervende interactieve blaasmuzieklessen voor muziekverenigingen of korte projecten als bv. een schoolorkest voor een Kerstuitvoering.

Momenteel is Hans werkzaam als muziekdocent en werkt hij projectmatig in het basisonderwijs. Ook is Hans naast dirigent van fanfare St.Oda Merselo nog dirigent van fanfare Echo Der Peel Venhorst, fanfare Excelsior Oploo, fanfare Velden en fanfare St. Aldegondis Maasbree.

 

Maarten Rijs (2011 – 2023)

Maarten William Ernest Rijs werd op 10 september 1955 geboren te Morwell (Australië). Hij is een zoon van Nederlandse emigranten die hun heil zochten in Australië om werk te zoeken en een toekomst op te bouwen. Zoals het bij velen verging keerden zij terug naar Nederland waar Maarten opgroeide in Blerick.

Maarten speelde klarinet bij de Harmonie St. Caecilea uit Blerick. Als oudste zoon van het gezin vervulde hij de dienstplicht bij de Koninklijke Marechaussee. Na een jaar stapte hij over naar de beroeps marechaussee. Maarten miste de muziek als beroepsmilitair dus werd hij lyraspeler van het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee.

Na een tijd rondgezworven te hebben door Nederland (Paleiswacht op Soestdijk, lid van de ME, Politiedienst op de brigade Kmar te Venray) vertrok Maarten naar Duitsland en stapte later over naar de Koninklijke Luchtmacht.

In Duitsland besloot Maarten om verder te gaan studeren in de muziek. Na vier jaar haalde Maarten het Dirigenten diploma bij de Bundesakademie für Blasmusik te Ulm.
rvaring heeft hij opgedaan bij het dirigeren van diverse Duitse korpsen en de militaire orkesten van de 3e en 5e Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht.

Thans is Maarten naast dirigent van Kerkelijke fanfare en jeugdorkest St.Oda uit Merselo ook dirigent van de jeugdfanfare van de Koninklijke fanfare Maasoever uit Kessel, de jeugdfanfare “De Echo” uit Hout-Blerick en het jeugdorkest van Meerlo-Wanssum.

 

Frank Steeghs (oktober 2005 t/m 2010):

Frank Steeghs werd op 10 februari 1967 geboren te Beesel. Vanaf zijn tiende jaar speelde hij in het plaatselijk harmonieorkest. Hij studeerde trompet en HaFaBra-directie aan de conservatoria te Maastricht en Utrecht. Docenten waren: Theo Wolters, Sef Pijpers, Rien Rats en Danny Oosterman.

In 1989 werd hij aangesteld als 1e trompettist in het orkest van de Hoofdstad Operette te Amsterdam. Als lid van het European Community Youth Orchestra gaf hij vele concerten in Europa o.l.v. wereldberoemde dirigenten. Op het gebied van de kamermuziek was hij actief in o.a. het Aquarius-ensemble, ensemble contraint, het Stravinsky ensemble en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

Thans is Frank Steeghs actief als freelance trompettist in o.a. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, De Radio-orkesten en de Koninklijke Militaire Kapel.
Hij is verbonden aan muziekschool Venray als docent klein koper.
Als dirigent staat hij voor drie blaasorkesten; alle in de hoogste afdeling. Hij is een veelgevraagde gastdirigent in den lande en geeft regelmatig workshops en play-ins. Ook verleend hij medewerking aan solistenconcoursen en jeugdfestivals als jurylid.

 

Piet Joris (1969-1978 en 1984-2005):

Piet Joris studeerde hoofdvak tuba aan het Conservatorium Maastricht en bij Roger Bobo en Tommy Johnson in Los Angeles. Hij volgde verschillende masterclasses bij Michael Lind en John Fletcher. Hij studeerde hoofdvak directie aan het Fontys Conservatorium. Sinds 1968 werkt hij als tubaïst bij het Brabants Orkest Eindhoven. Voor die tijd was hij werkzaam bij het Kunstmaandorkest te Amsterdam.

Sinds 1970 doceert Piet Joris hoofdvak tuba aan het Conservatorium Maastricht, sinds 1975 aan het Fontys Conservatorium en sinds 1988 aan het Utrechts Conservatorium. Hij heeft tubaïsten opgeleid voor alle militaire orkesten in Nederland, het Radio Philharmonisch Orkest en het Westdeutsche Rundfunk Orkester Köln. Momenteel dirigeren velen van hen blaasorkesten in Midden- en Zuid-Nederland.

Vanaf 1969 is hij als dirigent aan diverse orkesten in Limburg en Brabant verbonden geweest. Naast orkesten in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Grubbenvorst is hij vanaf 1976 tot 1994 als dirigent werkzaam geweest bij de harmonie te Drunen, en vanaf 2001 bij de Koninklijke Harmonie St.Cecilia te Haarsteeg. Er zijn diverse composities speciaal aan Piet Joris en zijn blaasorkesten opgedragen, waarmee hij meerdere malen premières beleefde.

Comments are closed.